Avtomobilski akumulator v funkcijah napajanja z električno energijo

V trenutku, ko se motor zažene, se alternator aktivira za oskrbo z elektriko. Ob aktivaciji alternatorja začno delovati tudi funkcije, kot so žarometi, brisalci, zvočni sistemi in klimatska naprava. Avtomobilski akumulator zatorej poskrbi, da se lahko zaženejo vsi avto deli, ki so povezani z avtoelektriko. Baterija pa dobi moč iz regulatorja napetosti, ki usmerja ustrezen tok električne energije in napajanja. 

Kakšne funkcije opravlja avto baterija? 

Alternator in avtomobilski akumulator ne spadata pod dodatno avto opremo, saj opravljata nekaj kritičnih opravil v avtomobilu, brez katerih vožnja ne bi bila mogoča. Prav zato je pomembno, da ob rednem servisu mehanik pregleda tudi delovanje baterije ( https://www.silux-auto.it/ricambi-auto/accessori/accumulatori-batterie), saj le-ta opravlja štiri pomembne funkcije, kot so:

  • Ko ključ ob vstavitvi le delno obrnemo, se bo motor le delno vžgal. Ob tem bo avto baterija omogočila zagon prezračevalnih šob, vžig notranjih svetil in luči na armaturni plošči ter zagon radio sistema. Za uporabo teh funkcij, ni potrebno, da je motor v celoti prižgan. 
  • Električna energija iz baterije poskrbi za vžig notranjih svetil, indikatorjev in glavnih sprednjih ter zadnjih žarometov. Ker LED tehnologija avto luči ne potrebuje veliko električne energije za zagon in delovanje, so žarnice H4 LED idealna izbira, če želimo privarčevati nekoliko energije iz baterije in podaljšati njeno življenjsko dobo. 
  • Baterije, poleg avto luči, napajajo tudi druge električne naprave, ki so del avtoelektrike in jih lahko priključimo v 12-voltno vtičnico. To so lahko satelitske navigacijske naprave, polnilci za telefone in DVD predvajalniki. 
  • Motorji za vžig in delovanje potrebujejo elektriko. Pri tem avto baterije zagotovijo električno energijo svečkam in grelnim elementom, ki zaženejo sistem za dovod goriva v motor in tako omogočijo delovanje motorja.

Ali veste da je glavna naloga ki jo ima ekspanzijska posoda je, da shranjuje odvečno hladilno tekočino. Več o tem si lahko preberete s klikom na povezavo.

Članki iz iste kategorije: