Namestitev in zamenjava avtomobilskih žarometov

Preden se s svojim jeklenim konjičkom odpeljete na pot, se pogosto sprehodite okoli njega. S tem želite preveriti, ali je z njim vse v najlepšem redu. Na takšen način lahko, na primer, preverite, ali vam svetijo vse luči, ali imajo pnevmatike dovolj profila. 

Obenem pa lahko preverite še, ali zasenčene in dolge luči enakomerno svetijo. Žarometi imajo velik vpliv na samo vožnjo ter varnost, zato je njihova pravilna namestitev še toliko pomembnejša. 

Pregled nastavitve žarometov 

S prednjim delom vozila zapeljite ob zid na razdalji nekaj metrov. Prižgite zasenčene luči ter primerjajte robove obeh žarometov. Njuna oblika ne sme biti povsem enaka. Snop na desni mora osvetljevati tudi okolico. Na levi ne sme zaslepiti drugih vozil, ki prihajajo z nasprotne smeri. 

Postopek ponovite še z dolgimi lučmi. Pozorni bodite na to, da sta snopa popolnoma enakomerna. 

Natančnejša nastavitev žarometov 

Starejša vozila s halogenskimi žarnicami imajo poseben vijačni mehanizem. Ta vam omogoča, da se lahko žarometi natančno nastavijo kar doma. Za natančnejšo nastavitev pa je delo treba prepustiti mojstrom v mehaničnih delavnicah. 

Strokovno usposobljeni serviserji namreč uporabljajo le najnovejšo opremo za nastavitev žarometov. Še zlasti je to dobrodošlo, če ste lastnik oziroma uporabnik novejšega vozila. 

Zamenjava žarometov 

Vgradnja novih žarometov rabljenemu avtu lahko vdahne novo mladost. Nekateri sodobno zasnovani žarometi poskrbijo še za dodatno funkcionalnost vozila, na primer LED dnevne luči. 

Čeprav je menjava žarometov praviloma popolnoma preprost postopek, pa je bolje, da se to delo opravi v servisni delavnici. 

Varčnejša, svetlejša in bolj dolgoživa vrsta žarometa 

LED žarometi ne ponujajo le več oblikovalske svobode, ampak vam prinašajo še vrsto tehničnih prednosti. LED luči imajo namreč daljšo dobo delovanja v primerjavi s halogenskimi in ksenonskimi lučmi. 

LED avtomobilska svetila so prav tako bistveno bolj energetsko učinkovita. Porabijo namreč precej manj električne energije. A zavedati se morate, da so tudi med LED žarometi precejšnje razlike. Zato je pred nakupom treba preveriti, kako učinkovito prilagodljivi žarometu prepoznajo nasprotni promet ter samodejno znižajo ali pa zmanjšajo snop svetlobe. 

Preverite tudi, katera vrsta žarometov pred seboj prepozna in se odzove na luč kolesarjev. Ne nazadnje je dobro preveriti tudi, kako žarometi prilagodijo višino snopa svetlobe, ko zapeljete preko ležečega policaja oziroma grbine. 

LED žarnice za vozila 

Izjemno pomembno je, da pri varnosti na cesti ne varčujete. To pomeni, da si morate zagotoviti tudi kakovostne žaromete. LED žarnice so poleg ksenonskih ena od boljših izbir, ki so vsekakor vredne svojega denarja. 

LED svetila v avtu namreč zagotavljajo precej boljšo osvetlitev ceste kot pa halogenske žarnice. Prav tako so izjemno koristni sistemi za samodejno prilagajanje snopa. 

Testna vožnja z LED svetili 

Če dvomite v odlično funkcionalnost LED žarometov, je najbolje, da se zapeljete na testno vožnjo. Ob nakupu avta se s prodajalcem, na primer, dogovorite za testno vožnjo v mraku ali v temi. 

Na lastne oči se boste lahko popolnoma prepričali, kako vrhunske so LED žarnice. Če se boste odločili zanje, prednjih meglenk ne boste rabili.

Prednje meglenke pri vozilu z LED žarnicami 

Če imate torej na svojem vozilu nameščene LED žaromete, prednjih meglenk ne boste potrebovali. Te namreč pri vozilih z LED žarnicami niso kaj dosti učinkovite. Vam pa zagotavljajo boljšo osvetlitev ob strani avta. 

Kljub temu meglenke pri vozilu z LED žarometu oddajajo toliko razpršene svetlobe, da je ta lahko v gostejši megli zelo moteča. Za meglo je namreč že dovolj učinkovita raba LED žarnic. Meglenke so zlasti koristne pri vozilih, kjer je njihova naloga osvetljevanje ceste pri ovinkih. 

Dodatne luči za osvetljevanje ovinkov 

Na vozilo si lahko namestite posebne dodatne luči, ki posvetijo in osvetlijo ovinek, ko volanski mehanizem doseže določen odklon oziroma ko pri vožnji vklopite smernike. 

Dodatna svetloba bo poskrbela za izboljšanje osvetljenosti okolice ob avtu ter ob robovih cest. Dodatne luči se lahko vgradijo v žaromete. Pri cenejši vrsti vozil pa imajo takšno vlogo prednje meglenke. Te vsekakor ne svetijo enako učinkovito. 

Prilagodljivi usmerjeni žarometi 

Takšna vrsta žarometov lahko posveti v smer vožnje. Elektronska nadzora enota pri tem analizira hitrost, stopnjo obračanja avta in odklon volanskega mehanizma. 

Takšen sistem vam lahko pri vožnji zagotavlja najboljšo osvetljenost ceste pred vašim vozilom; tudi v ovinkih. LED žarnice s prilagajanjem snopa osvetljujejo cesto glede na hitrost vožnje in okolice. Sistem torej dobro loči naselje od podeželja. V naselju je, na primer, snop svetlobe krajši in širši, da lahko močneje osvetljuje desno in levo stran avta. 

Kje se kupijo avto deli online? Več o tem si preberite s klikom na povezavo.

Članki iz iste kategorije: