Ekspanzijska posoda Ford Transit

Zakaj potrebujemo ekspanzijsko posodo v našem avtomobilu?

Naš avtomobil se med delovanjem hitro segreje. To še posebej velja za predel motorja, kjer se dogaja proces notranjega izgorevanja goriva. To pomeni, da potrebujemo učinkovit hladilni sistem, ki bo vzdrževal primerno temperaturo najbolj vročih komponent. Ekspanzijska posoda je del tega sistema, ki pomaga motorju, da deluje pri optimalnih pogojih. Veliko osebnih vozil jo uporablja, da sploh lahko normalno deluje, saj omogoča, da se hladilna tekočina, ko je ogreta, primerno razširi, ne da bi poškodovala cevi v našem vozilu.

Segreta hladilna tekočina se razširi

Znano dejstvo je, da vročina vpliva na vsak material. Na hladilno tekočino v našem vozilu pa vpliva tako, da se prične širiti. To močno poveča pritisk v ceveh, kar bi lahko povzročilo razpoke in druge poškodbe v sistemu. Ekspanzijska posoda pa omogoča, da segreta in razširjena tekočina ima mesto, kamor lahko steče. Tako prepreči nabiranje prevelikega pritiska v predelu motorja in ohranja hladilni sistem v delujočem stanju.

Ekspanzijska posoda shranjuje odvečno hladilno tekočino
Ekspanzijska posoda Audi A4

Naš mehanik nam bo verjetno tudi preveril nivo tekočine, ki se je nabrala v ekspanzijski posodi med delovanjem avtomobila. To stori z namenom, da se prepriča, da motor deluje dobro. Če nivo tekočine nenadoma upade, lahko pomeni, da katera od cevi pušča ali, da pušča tesnilo, ki se nahaja med cilindri in motornim blokom. 

Nadomestne dele za naš vozilo lahko najdemo na spletni strani ww.silux.si, kjer imajo tudi odlično ponudbo hladilnikov ter drugih delov hladilnega sistema na voljo.

Ohranjanje konstante temperature motorja

Motor v našem vozilu med delovanjem dosega dokaj visoke temperature, ki se gibljejo od 88 do 105 stopinj Celzija. Hladilnik ali radiator ohranja to temperaturo, neglede na to, kako obremenjen je naš avtomobil.

To naredi tako, da poganja čez ključne dele motorja hladilno tekočino, ki absorbira vročino od segretih komponent v motorju. Ko se ta tekočina segreje, se prične širiti. Ekspanzijska posoda pa je narejena, da ujame odvečno tekočino in omogoča, da brez skrbi naprej uporabljamo naš avto.

Naloge ekspanzijske posode

Glavna naloga, ki jo ima ekspanzijska posoda je, da shranjuje odvečno hladilno tekočino. Ta tekočina je sestavljena iz 50% vode in 50% antifriza. Mešanica je uporabljena z dobrim namenom, saj bi v zimski časih lahko voda zmrznila, ko bi vozilo stalo na mesto, kar bi lahko poškodovalo hladilnik in cevi. Če naše vozilo posode ne bi vsebovalo, bi vsa razširjena oziroma odvečna tekočina ušla iz sistema, kar bi nam povzročilo veliko stroškov. Tako bi hladilni blok vedno morali ponovno popravljati in napolniti z vodo in antifrizom.

Članki iz iste kategorije: