Kaj je EGR ventil?

Vsak avto je narejen iz ve; komponent izmed katerih so nekatere bolj pomembne kot druge. Dejstvo pa je, da morajo vsi deli dobro delovati, da je naš avto vozen in varen. Tukaj lahko omenimo enega izmed najbolj pomembnih, vendar tudi spregledanih delov vsakega avtomobila – EGR ventil. V tem članku si poglejmo kaj je ta majhna, ampak ključna komponenta in kako lahko poskrbimo, da bo delovala brezhibno.

Kaj ta ventil sploh počne?

V sami osnovi ima EGR ventil zelo preprosto nalogo; skrbi, da se izpušni plini odvajajo iz komore za izgorevanje in po drugi strani preprečuje, da bi plini vanjo vstopili. Sliši se preprosto, ampak nepravilno delovanje lahko povzroči zelo slabo delovanje motorja, kar lahko privede do okvare.

EGR ventil prične takoj delovati, ko prižgemo motor avta. Ko je motor še v hladnem stanju ventil ostaja zaprt, da prepreči izpušnim plinom, da se premikajo po motorju. Ko pa se avto ogreje, pa ventil počasi spušča vroč plin v izgorevalno komoro, da se pomeša z gorivom in zrakom ter izboljša učinkovitost motorja.

Več različnih vrst

Vsak motor ima svoj EGR ventil, ampak vsak je drugačni. Če primerjamo:

Bencinski motor

To je najbolj razširjena vrsta motorja in vsak je opremljen z ventilom. Starejši modeli imajo manjše cevi z ventilom, ki so povezane z uplinjačem. Novejši modeli pa imajo elektronsko različico EGR ventila, ki je veliko bolj učinkovita.

Dizel motor

Enako kot bencinski uporablja ventile, vendar so drugačni po dimenzijah in sestavi. Novejši motorji, ki jih poganja dizel imajo tudi elektronsko različico ventila. Elektronski ventil deluje enako kot pri bencinskem motorju.

https://www.youtube.com/watch?v=YMIl_n286yQ

Bolje za okolje

Avto, ki je učinkovit bolje izkorišča gorivo in je posledično tudi bolj ekonomičen. EGR ventil nam pri tem pomaga, saj zadržuje vroče pline, da ne uidejo v ozračje, kar zmanjša emisije, saj se tvori manj dušikovega oksida. V elektronski izvedbi ventila lahko naredimo avto še bolj učinkovit, saj ima naš avto boljšo kontrolo nad temperaturo plinov v našem motorju.

Primerna skrb

Ko vozimo svoj avto izpostavljamo EGR ventil velikim pritiskom kot tudi umazaniji. Ta umazanija nam lahko zabaše ventil, kar povzroči, da naš avto ne deluje več tako dobro kot včasih. Če nam avto ugaša medtem, ko stoji na mestu in je motor prižgan, je to lahko pokazatelj težav z omenjenim ventilom. Novejši avto imajo opozorilno lučko, če zaznajo take težave. Če ima naš avtomobil take simptome, je priporočeno, da čimprej peljemo na servis in kupimo nov avtodel v spletni trgovini.

S klikom na povezavo si preberite članek na temo LED luči za avto.

Članki iz iste kategorije: