Vztrajnik sklopke skrbi za prenos vrteče se gredi motorja

Vaše vozilo vključuje cel kup avto delov, ki so sicer manjši po velikosti, a za delovanje izjemnega pomena. Med njimi je tudi vztrajnik sklopke. Ta skrbi za učinkovit prenos sile vrteče se gredi motorja na sklopko. Poleg te primarne naloge skrbi še za blaženje neenakomernega krožnega gibanja. Od njegove teže predvsem pa je odvisno, koliko kinetične energije lahko sploh shrani.

Ker vztrajnik obenem zmanjšuje tudi hrup ter vibracije motorja, velja za ključni člen v pogonskem sistemu avtomobila. Tovrstni avto del pa se lahko zaradi velikih sil, ji jih mora prenašati, seveda tudi obrabi. Posledično ga je treba nujno zamenjati. Kljub temu pa je potrebno kakovosten vztrajnik menjati precej redko, ker je namreč narejen tako, da lahko zlahka prenaša tudi precej velike obremenitve. Slednje torej pomeni, da se vam splača kupiti kakovostnega.

avtomobilski vztrajnik
Kakovosten vztrajnik je potrebno menjati precej redko.

Kakšen avto del je vztrajnik in na kakšen način deluje?

Vztrajnik je na prvi pogled okrogla ploščad, ki torej predstavlja nujni element vsakega batnega motorja. Le tako se namreč lahko zvezno ter enakomerno na pogonski slop dovaja navor. Nameščen je na glavno gred motorja. Nanj se priklopijo lamela sklopke. Slednje zagotavlja prenos sile med priklopom ter menjavanje prestav med odklopom.

Obrazložitev kako deluje vztrajnik.

Ko je sklopka zelo obrabljena, jej zelo obremenjen tudi vztrajnik. Tega je treba nujno zamenjati. Če tega ne storimo, prihaja do izjemno velikih obremenitev batov ter tudi drugih delov motorja.

Več preberite v članku na povezavi: https://www.web-strani.si/vztrajnik-sklopke-skrbi-za-prenos-vrtece-se-gredi-motorja/

Članki iz iste kategorije: