Življenjski stroški v Sloveniji

Življenjski stroški in izdatki gospodinjstev v Sloveniji

Stroški življenja v Sloveniji so odvisni predvsem od tega, v katerem mestu ali regiji se nahajate in živite. Pri tem se spremenljiva višina mesečnih izdatkov navezuje na gospodinjstva, saj so podatki o potrošnji izračunani na podlagi cen življenjskih potrebščin, kot je najemnina, gorivo oziroma javni prevoz, hrana, elektrika in drugo. 

Tako kot to velja za večino držav po svetu, se tudi stroški življenja v Sloveniji zvišujejo vsako leto, običajno za 1,2 do 1,5 odstotkov. Dvig cen pa posledično vpliva tudi na letno inflacijo in znižano stopnjo potrošnje gospodinjstev. V nadaljevanju nudimo vpogled v posamezne izdatke gospodinjstev po regijah ter podatke o tem, kateri izdatki so v zadnjih letih najbolj v porastu.

Kateri izdatki gospodinjstev najbolj izstopajo? 

Najpomembnejši izdatki za slovenska gospodinjstva se navezujejo na mesečne najemnine, ogrevanje, elektriko ter cene hrane in pijače v trgovinah.

https://www.youtube.com/watch?v=v5RNuLUKVsE

Življenjski stroški v Sloveniji so se v zadnjih letih nekoliko povišali na področju prevoznih storitev, cen goriva, stroškov rekreacije, izobraževanja, kulture ter cen oblek in obutve. Telekomunikacijske, zobozdravstvene in zdravstvene storitve so se tudi nekoliko podražile. 

Kako se izdatki gospodinjstev razlikujejo po regijah? 

Največjo razliko v cenah glede na posamezne regije predstavlja prav mesečno plačilo najemnin. Na splošno velja, da so najemnine v Ljubljani za 20 odstotkov višje kot v drugih mestih in krajih. Pri najemninah pa je specifična tudi obalna regija, saj je tam zelo razvit turizem, veliko lastnikov nepremičnin pa sobe in stanovanja oddaja turistom. Zato so tudi mesečne najemnine za gospodinjstva višje.

Življenjski stroški v Sloveniji

Na drugi strani pa velja, da so plače v prestolnici višje kot drugod, zato so mesečni izdatki tudi bolj sprejemljivi. Na periferijah in v manjših krajih so običajno nižje cene vode, komunalnih dajatev, elektrike, ogrevanja in drugih storitev. 

V regijah, kot je Dolenjska, Notranjska, Štajerska, Prekmurje in drugod, so tudi precej nižje cene vozovnic za javni promet in cene obrokov v restavraciji. Življenjski stroški v Sloveniji so zatorej odvisni od posameznih regij, ker pa je država majhna, se veliko ljudi odloča za nakup nepremičnine na podeželju, od koder se v službo vozijo v Ljubljano.

Članki iz iste kategorije: