LED luči za avto

LED luči za naš avtomobil

Vsak voznik avtomobila je bil že kdaj soočen s situacijo, ko je bilo potrebno zamenjati luči. To se zgodi predvsem z žarometi, ki jih je potrebno na vsake toliko časa nadomestiti z novimi. LED luči za avto so dandanes ena izmed najbolj popularnih izbir, saj imajo bolj učinkovito svetlobo in obenem porabijo manj električne energije. Skupaj si poglejmo katere so najmočnejše prednosti LED tehnologijo in zakaj se nam splača nadgraditi luči na našem avtomobilu.

Na kaj moramo paziti?

Ko izbiramo LED luči za avto, moramo upoštevati veliko stvari. Pomembno je, da razumemo vse prednosti LED tehnologije in kvaliteto žarnic, ki jih bomo izbrali. Enako velja za kompatibilnost samih žarnic in našega avtomobila, saj jih drugače ne bomo mogli namestiti v naš avtomobil.

Morda bo potrebna manjša predelava našega električnega sistema, ki jo lahko opravi strokovnjak. Podrobnosti na katere se moramo osredotočiti so:

 • Razlika med zapečatenim žarometom in navadno žarnico
 • Pravilna namestitev LED žarnic in kako vplivajo na našo vožnjo
 • Kompatibilnost našega avtomobila z LED lučmi za avto
LED luči za avto

Vrste žarometov

Vsi avtomobilski žarometi morajo biti sposobni proizvesti dolge in kratke snope svetlobe. Veliko avtomobilov uporablja eno ali dve žarnici, da doseže različne snope svetlobe. Tako poznamo:

 • Žaromete z dvojin žarkom
  Taki žarometi uporabljajo samo eno žarnico, da ustvarijo dolge in kratke snope svetlobe. V tem primeru moramo zamenjati samo 1 žarnico, če želimo nadgraditi žaromete.
 • Žarometi z enojnim žarkom
  Bolj moderni, taki žarometi uporabljajo posebno žarnico za dolge snope svetlobe in posebno žarnico za kratke.
LED luči za avto

Različne tehnologije

Večina današnjih avtomobilov še vedno uporablja klasične halogenske luči, ki so zanesljive, vendar je to že zelo stara tehnologija. Poglejmo si nekaj prednosti in slabost halogenskih, LED ter HID ali Xenon luči za avto.

 • Halogenske luči
  Danes še vedno najbolj uporabljena tehnologija za nova vozila so halogenske žarnice. Temu je večinomo tako, saj jih je preprosto izdelati ter so cenovno zelo ugodne. Poleg tega proizvajajo kvalitetno svetlobo in jih brez težav zamenjamo. Slabost pa je, da porabijo dokaj veliko električne energije in se tudi segrevajo.
 • HID ali Xenon luči
  Znane po svoje lastnosti, da proizvedejo veliko svetlobe in porabijo občutno manj energije, če jih primerjamo z halogenskimi lučmi. HID tehnologija uporablja plin z elektrodo, kar proizvede močan snop svetlobe, ki je dovolj močan za tudi bolj zahtevno uporabo. Slabost pa je, da potrebujejo take luči nekaj sekund, da proizvedejo polno moč. Nekateri modeli HID oziroma Xenon luči so znani po tem, da proizvajajo bleščečo svetlobo, ki je lahko dokaj moteča za voznika in ostale udeležence v prometu.
 • LED luči za avto
  Porabijo najmanj električne energije za delovanje, poleg tega pa nudijo veliko svetilnost, ki je primerna za vse vrste okolij. Posebnost LED luči je, da ne proizvajajo veliko toplote in so načeloma boljše v vseh pogledih kot halogenske, razen morda v ceni. Slabost teh žarnic je trenutno še vedno dokaj visoka cena.

Izboljšana zmogljivost LED

LED tehnologija je bila narejena z izboljšavo svetilnosti v mislih. Svetloba, ki jo proizvedejo LED luči je bolj učinkovita, saj ima zanemarljivo porabo električne energije in se zelo malo greje. Bolj močne LED luči imajo svoj hladilni sistem, ki jim preprečuje, da bi se stopile. Medtem, ko je pri halogenskih in HID lučeh dosti velika izguba energije, LED luči skoraj vso energijo pretvorijo v svetlobo.

Uporaba te tehnologije nam tudi zmanjšala obremenjenost električnega sistema našega avtomobila, kar pomeni, da gre lahko manj stvari narobe ob dolgih vožnjah. Ker LED porabi malo energije, bo tudi naš akumulator manj obremenjen in na voljo bomo imeli več energije za napajanje drugih stvari v avtomobilu.

Ko kupujemo žarnice

Ko kupujemo LED luči za avto v spletni trgovini, se moramo pozanimati, ali sploh pašejo na naše vozilo. Nameščene morajo biti pravilo, saj drugače tvegamo svojo varnost in varnost vseh drugih udeležencev v prometu. Na izbiro bomo imeli veliko različnih modelov, kot so: h1, h3, h7 ipd. Te modele se med seboj razlikujejo v moči svetlobe in barvi svetlobe, ki jo proizvedejo.

Za starejše avtomobile bo verjetno potrebna manjša predelava kablov, ki napajajo luči. Prepričajmo se, če zraven LED luči dobimo tudi pretvornik, ki nam lahko olajša predelavo, če je seveda potrebna. Najbolje je, da se o podrobnostih in modelih luči ter našega avta pogovorimo s strokovnjakom.

Prevleke za avto sedeže so na voljo v različnih vzorcih, barvah, oblikah po meri posameznega sedišča, bolj trdih ali mehkejših vložkih za sedenje ter v različnih materialih. Več o njih si lahko preberete s klikom na povezavo.

Članki iz iste kategorije: