Izpušni sistemi imajo več funkcij

Izpušni sistemi imajo več funkcij , ki pomembno vplivajo na lastnosti vozil, kot tudi na okolico v katerem se vozilo giblje.

V samih lastnostih, ki vplivajo na lastnostih vozil, izpušni sistemi delujejo predvsem v funkciji omogočanja delovanja pogonskega sklopa vozila. Funkcija omogočanja delovanja pogonskega sklopa vozila, kjer izpušni sistemi aktivno sodelujejo je povezana predvsem z pogonskim agregatom. Sodelovanje z pogonskim agregatom, ki ga izpušni sistemi (http://www.silux.si/izdelki/motor/izpusni-sistemi) imajo je njegova ne zamenljiva vloga pri njegovem delovanju. Nezamenljiva vloga pri delovanju pogonskega agregata, katero izpušni sistemi imajo je povezana z samimi osnovami delovanja. Osnova delovanja pogonskega agregata, kjer izpušni sistemi delujejo je omogočanje odvajanja izpuha, po končanem ciklusu. Izpuh po končanem ciklusu delovanja pogonskega agregata so vsi ostanki, ki se morajo iz valjev motorja odstraniti, da lahko v novem ciklusu, izpuh zamenja sveža mešanica zraka in goriva.

Izpušni sistemi poleg tega, da omogoča delovanje pogonskega agregata , z odstranjevanjem ostankov prek izpuha opravljajo več drugih funkcij. Odstranjevanje izpuhov iz pogonskega agregata je pomembno za njegovo delovanje tudi v kontroliranem odstranjevanju. Kontrolirano odstranjevanje izpuha iz pogonskega agregata je pomembno za samo zmogljivost in druge lastnosti vozila. Pomembnost za same zmogljivosti in druge lastnosti vozila omogočajo izpušni sistemi z svojo obliko in načrtnim določanjem njegovih funkcij. Tako lahko izpušni sistemi v veliki meri prispevajo k večjim ali manjšim zmogljivostim pogonskega sklopa. Posledično z večjim ali manjšim zmogljivostim pogonskega sklopa, se spreminjajo zmogljivosti vozila. Zmogljivosti vozila so glede na izpušni sistem večje ali manjše, kot posledica večjih ali manjših zmogljivosti se spreminja še cela vrsta drugih lastnosti vozila. Cela vrsta drugih lastnosti, ki jih izpušni sistem določa se tičejo palete lastnosti od ekonomike delovanja, do samih voznih lastnosti vozila.

Izpušni sistemi naj bo dober.

Članki iz iste kategorije: