Brisalci zahtevajo ustrezno in redno vzdrževanje

Brisalci oziroma metlice za brisalce, ki niso ustrezne vzdrževane, predstavljajo tveganje za okvaro ravno takrat, ko bi si to lahko najmanj privoščili. Tudi najkvalitetnejši brisalci bodo delovali optimalno le, če boste poskrbeli za njihovo redno vzdrževanje.

brisalci1

Varnost v prometu je ključna

Nesreča nikoli ne počiva, kar pomeni, da si počitka ne smete privoščiti niti vi, ko je v igri vaša varnost na cesti. Tako morate poskrbeti, da bo vaš avtomobil redno servisiran, občasno pa se lahko odločite tudi za t. i. hitri servis, ki je cenovno zelo dostopen. Tako bodo vse težave sanirane že na začetku, preden bi lahko prišlo do resnejših okvar. Pomemben delež pri varnosti na cesti imata seveda tudi previdna vožnja in dobro poznavanje cestnoprometnih predpisov, pozabiti pa ne smete niti na detajle, saj prav ti pogosto odločajo o razpletu dogodkov. Med tovrstne »detajle« zagotovo sodi ustrezno vzdrževanje brisalcev za avtomobil, ki ga tako nikakor ne smete zanemariti. To je še posebej pomembno v tistih mesecih, ko imajo brisalci zaradi povečane količine padavin največ dela.

Kaj (vse) sodi k osnovnemu vzdrževanju?

Najbolj občutljiv del brisalcev je gumica, ki je izpostavljena različnim neugodnim razmeram. Ohranjanje njene funkcionalnosti, ki je predpogoj za to, da lahko brisalci opravljajo svojo nalogo na dovolj visokem nivoju, zahteva kar nekaj truda. Pomembno je, da dovolj pogosto čistite vetrobransko steklo, na katerem se nabira najrazličnejša umazanija, pozornost pa posvetite tudi čiščenju samih brisalcev. V obdobjih, ko so brisalci redkeje v uporabi, jih občasno vklopite za krajši čas, pri tem pa ne pozabite na vetrobransko čistilo, saj lahko suho čiščenje pripelje do poškodb brisalcev. V zelo vročih in zelo hladnih mesecih (ko prihaja do zmrzovanja) brisalce nekoliko dvignite, da preprečite stik s steklom in posledično poškodbo gumice. Brisalcev ne uporabljajte, če se na steklu pojavi zmrzal, ampak jo najprej sanirajte s pomočjo posebne tekočine. Nasploh je pri brisalcih pomembna uporaba kakovostnih čistil, ki ne smejo biti preveč agresivna. Če je le mogoče, svojega vozila ponoči oziroma v času neuporabe ne puščajte na prostem, saj bodo tako brisalci manj izpostavljeni neugodnim pogojem. Upoštevanje vseh omenjenih nasvetov bo zagotovilo optimalno funkcioniranje vaših brisalcev.

Vzdrževanje brisalcev pripomore k njihovi daljši življenjski dobi

Glavni razlog za redno vzdrževanje brisalcev je vsekakor vaša varnost, saj lahko s tem zagotovite njihovo brezhibno delovanje v vseh razmerah. Dodaten razlog, zakaj posvetiti posebno pozornost tudi vašim brisalcem, pa je finančni. Ustreza nega brisalcev namreč pomeni tudi manj pogosto potrebo po njihovi menjavi. Stroški, povezani z avtomobilom, so lahko že sami po sebi precej visoke – zakaj bi si torej ustvarjali še dodatne, povsem nepotrebne? Z rednim vzdrževanjem in ustreznim ravnanjem z vašimi brisalci tako »ubijete dve muhi na en mah«.

Članki iz iste kategorije: