Trije ključni dejavniki pri nakupu monitorja

V kolikor imate namen kupiti ali že imate namizni računalnik, potrebujete tudi dober in kvaliteten LCD LED monitor. Slednji mora biti dovolj velik, da zadosti vašim potrebam ter mora imeti visoko ločljivost. Ta je še posebej pomembna pri igranju novejših igric, gledanju filmov ali pa grafični obdelavi fotografij in videoposnetkov.

Preučite svoje zahteve

Pred nakupom novega zaslona preučite svoje potrebe in zahteve. To boste najlažje storili tako, da preučite svojo dnevno uporabo računalnika. LCD LED monitor mora biti dovolj odziven, imeti mora dovolj visoko ločljivost, različne priklope ter dodelano funkcionalnost. Odločite se ali ga potrebujete za pisanje in brskanje po spletu, ali za bolj napredne funkcije, kot so uporaba oblikovalskih orodij, igranje igric in podobno.

Garancija in podpora uporabniku

Preverite, koliko garancije dobite ob nakupu in v kolikor jo je možno podaljšati za dodatno leto ali dve. Pri nakupu nemudoma poglejte, ali obstajajo fizične okvare na sami površini zaslona. Po priključitvi na računalnik pa takoj testirajte celotno funkcionalnost. V primeru okvare kontaktirajte prodajalca. Preučite tudi pogoje za uveljavljanje garancije, saj nekateri proizvajalci ne nudijo brezplačnega popravila za vse vrste okvar.

Kvaliteto slike si oglejte že v trgovini

Kvaliteta in ločljivost sta zelo pomembna dejavnika vsakega monitorja. Na spletu poiščite tudi strokovna testiranja posameznih zaslonov, ocene izdelkov in komentarje. Tako se boste lažje odločili o nakupu najprimernejšega izdelka.

Vrste monitorjev

Odločitev med LED in LCD monitorjem je velikokrat težka. Oba sta na prvi pogled podobna. Med seboj se najbolj razlikujeta po štirih dejavnikih in sicer po osvetlitvi, življenjski dobi, barvni lestvici in ceni. LED zasloni so najboljši v prvih treh kategorijah, v zadnji pa zmagajo LCD-ji. LED zasloni lepše prikazujejo temnejše barve in so posebej primerni za vse igralce igric, saj prikazujejo bolj žive in globoke barve. Njihova življenjska doba je daljša, saj ob okvari določene komponente zamenjate le en del, ne pa celotnega zaslona. Barvna lestvica je tudi veliko boljša in bolj opazna, kot pri LCD zaslonih. Največja prednost LCD–jev je v tem, da so cenejši, medtem, ko z nakupom LED zaslona dolgoročno prihranite na porabi elektrike.

Članki iz iste kategorije: