5 okolju prijaznih načinov ogrevanja stanovanja

Z ogrevanjem naletimo na dve težavi, ki ju velja čim bolj zmanjšati: na ceno in na vpliv na okolje. Na srečo sta med seboj precej povezani, saj se okoljsko sprejemljivi načini ogrevanja običajno izkažejo tudi za najbolj varčne, torej nam ni potrebno izbirati. Vseeno pa je potrebna izbira glede tega, kakšen zeleni način ogrevanja je za nas najbolj primeren.

Kako se lahko grejete, ne da bi škodili okolju?

Najmanj sprejemljivo je ogrevanje, pri katerem uporabljamo neobnovljive vire in s tem bistveno posegamo v naravo. Pri nas se žal veliko gospodinjstev še vedno ogreva na kurilno olje, ki je hkrati drago in okolju škodljivo, prav tako pa je tudi veliko ogrevanja na polena, saj je Slovenija bogata z gozdovi. S čim lahko zamenjate stari kotel, da boste živeli bolj zeleno?

1. Leseni peleti so dober nadomestek za olje in polena, saj imajo visok izkoristek, prav tako pa so narejeni iz odpadnega materiala v lesni industriji, ki ga je dovolj. Še vedno pa seveda velja, da se z njim odpadni lesni material spreminja v pepel in dim, zato so boljši tisti načini ogrevanja, kjer uporabljamo prave alternativne vire in čisto energijo.

2. Ogrevanje s pomočjo elektrike je lahko zeleno, če električna energija prihaja iz čistega vira. Res je, da tudi hidroelektrarne predstavljajo poseg v okolje, a vendar je ta precej manj obremenjujoč kot termoelektrarne. V vsakem primeru pa velja pri ogrevanju na elektriko poskrbeti, da je poraba čim manjša. Namesto klasičnih električnih radiatorjev se lahko na primer odločite za ogrevanje z IR paneli, ki so zelo učinkoviti in varčni, poleg tega pa ogrevajo tudi na človeku prijazen način, torej z radiacijo, ki je podobna sončnim žarkom.

3. Ena od najbolj pogostih odločitev v novogradnjah je uporaba toplotne črpalke. Pri tej se lahko uporablja za pridobivanje toplote tri izvorne vire: zrak, vodo in zemljo. Pri toplotni črpalki skorajda ni vpliva na okolje, saj se porabi zelo malo energije za obratovanje.

4. Način pridobivanja energije za ogrevanje, ki velja za najbolj sprejemljiv, je seveda izkoriščanje sončne energije. V krajih, kjer je veliko sončnih dni, se lahko s solarnimi kolektorji skrbi tako za ogrevanje sanitarne vode kot ogrevanje prostorov, pri nas pa zaradi podnebja žal potrebujemo tudi pomožni sistem (običajno ogrevanje na elektriko).

5. Kaj pa izkoriščanje vetra? To je možnost, ki je pri nas še ni, zagotovo pa se bo v prihodnje pojavila. Ne govorimo o velikih vetrnicah, temveč o manjših, ki se lahko namestijo na streho vsake stavbe (še posebej pri visokih stavbah, torej stolpnicah, kjer je veliko vzgonskega vetra). Vetrnica ob vetru rotira in s pomočjo magnetov poskrbi za nastajanje toplote, s katero lahko grejemo vodo tako za sanitarne potrebe kot ogrevanje. Sicer pa lahko male vetrnice skrbijo tudi za pridobivanje električne energije, ki se jo lahko uporabi za električne grelce, ne da bi morali izkoriščati elektriko iz zunanjih virov.

Vir: www.aquasana.si

Članki iz iste kategorije: