Otroška postelja

Otroška postelja za zagotovitev udobja in varnosti

Otroška postelja predstavlja enega od zelo pomembnih kosov pohištva, ki ga boste kdaj koli kupili svojemu otroku. Če boste izbrali pravo velikost, boste zagotovo med drugim dobro poskrbeli tudi za otrokovo udobje in varnost med spanjem. Seveda je ključno tudi to, da izberete ležišče, i bo ustrezalo stilu, vašim potrebam in ne nazadnje še proračunu.

Otroško ležišče mora biti torej v prvi vrsti primerno veliko. V tem primeru veliko vlogo igra otrokova starost. Primerna velikost otroške postelje za predšolskega otroka, ki je star od 3 do 6 let, je na primer 180 x 80 centimetrov. Otroci, ki imajo več kot šest let, pa potrebujejo ležišče, ki jim omogoča dovolj prostora za spanje, učenje in za druženje s prijatelji. Primerna velikost je v tem primeru 200 x 90 centimetrov. Seveda je lahko tudi večja.

Pomembni dejavniki pri izbiri otroške postelje

Otroško ležišče je treba izbrati kar se da preudarno. Še posebej bodite pozorni na material, trajnost, varnost, prilagodljivost, estetiko in ne nazadnje še na ceno.

Material otroške postelje mora biti kar se da trpežen pa tudi varen za uporabo. Najbolj priljubljena izbira so še vedno lesene postelje za otroke, a je pomembno, da izberete takšno, ki ne vključuje kakšnih škodljivih kemikalij. Ključno je torej izbrati posteljo, ki je izdelana iz kakovostnih in varnih materialov ter da ima dobre spoje in pritrditve.

Otroška postelja
Pri otroški postelji je zelo pomemben material

Otroška ležišča morajo biti varna. Preprečevati morajo vse morebitne nevarnosti za malčke. Obenem je pomembno, da ima postelja dobre stranske varovalne ograje pa tudi vzmetnico, ki se dobro prilega postelji. Ležišče se mora dobro prilagajati otrokovi rasti in potrebam. Nekateri modeli otroške postelje se na primer lahko pretvorijo v posteljo za odrasle, druge imajo spodnjo posteljo. Ta se lahko koristno uporablja kot shramba ali pa kot dodatni prostor za spanje.

Otroška vzmetnica in vzglavnik

Izjemno pomembni sestavini postelje za otroke predstavljata ležišče oziroma vzmetnica ter vzglavnik. Omogočata namreč udobje in podporo glavi, telesu med spanjem. Pri nakupu ležišča ter vzglavnika je ključno upoštevati velikost, material, trdoto in hiperalergenost.

3 najboljše vzmetnice za otroke vseh starosti

Vzmetnica mora biti dovolj velika, da otrok lahko povsem udobno leži, obenem ne sme biti prevelika, saj bi se malček lahko poškodoval ali pa zdrsnil s postelje.

Članki iz iste kategorije: