Reševanje podatkov iz modernih spominskih medijev

Mehanične težave so glavni vzrok za okvaro trdih diskov

Mehanični trdi diski so v uporabi že več kot 50 let. Uporabljajo jih vsi namizni računalniki, prenosniki, strežniki in druge naprave. Res je, da so SSD-ji vedno bolj priljubljeni, vendar navadne diske še vedno uporablja mnogo ljudi. Dejstvo je, da so to mehanične naprave, ki vsebujejo sledeče komponente:

  • Bralno pisalno roko, ki skrbi za zapisovanje in branje podatkov
  • Magnetne plošče za shrambo podatkov
  • Elektro-motor, ki skrbi za delovanje oziroma obračanje magnetnih plošč
  • Motor bralne roke, ki je zadolžen za premikanje bralno pisalne roke

Ko govorimo o reševanju podatkov iz diska, se večinoma okvarijo zgoraj naštete komponente. To pa nam prepreči dostop do videov, glasbe, aplikacij in druge digitalne vsebine, ki je shranjena na magnetnih ploščah. Mehanične težave so glavni krivec za izgubo raznovrstnih podatkov iz trdih diskov.

USB ključ je izpostavljen enakim okvaram kot drugi spominski mediji

Uporaba USB ključev je močno olajšala osebno in poslovno življenje mnogim ljudem. Skozi čas pa so se ključi močno pocenili. Obenem je možno tudi opaziti, da so se kapacitete spomina USB ključev močno povzdignile. To jih naredi idealne naprave za prenašanje podatkov iz enega na drug računalnik, brez da bi pri tem potrebovali dodatne naprave, posebno programsko opremo ipd.

Uporaba USB ključev
Uporaba USB ključev je močno olajšala osebno in poslovno življenje mnogim ljudem.

USB ključi se načeloma sami od sebe nikoli ne pokvarijo. Res je, da v redkih primerih pride do odpovedi notranjega čipovja, vendar je to zelo redko. Veliko bolj pogosto se zgodi logična okvara, kjer se okvari particija NTFS, EXFAT ali FAT32. To so najbolj pogoste particije, s katerimi je možno formatirati USB ključ oziroma ga pripraviti na uporabo.

Članki iz iste kategorije: