Kaj morate vedeti o spletnem gostovanju?

Spletno gostovanje je izraz za zakup oziroma najem prostora na strežniku, na katerem se nahajajo vsebine spletnih strani. Strežnik omogoča, da do njih dostopajo uporabniki spleta, prav tako pa lahko administrator preko sistema za urejanje spletnih strani (CMS) dodaja nove vsebine, stare pa spreminja ali jih odstrani. Glede spletnega gostovanja se vedno pojavljajo vprašanja o tem, kako, kakšnega in kje izbrati.

Teoretično ni pomembno v kakšnem jeziku je vaša stran oziroma komu je namenjena, gostovanje lahko izberete kjer koli želite – tudi na drugem koncu sveta. V praksi pa ni povsem tako. Večina ponudnikov slovenskih spletnih strani se odloči za gostovanje pri slovenskem ponudniku. Zakaj? Ker je vsebina slovenskim uporabnikom tako kar najbolj blizu, to pa pomeni, da je dostop hitrejši. Drugi praktični vidik je možnost težav z delovanjem spletnih strani. Če gostujemo pri domačem ponudniku, ga lahko enostavno pokličemo, ta pa se bo hitro odzval in težavo rešil. Reševanje težav s tujini in drugimi časovnimi pasovi ni vedno najbolj preprosto.

Najbolje je gostovati lokalno

Večini zadostuje deljeno gostovanje

Bodoči lastniki spletnih strani se tudi glede gostovanja nekoliko pozanimajo, ni pa nujno, da ga tudi razumejo. Pogosto nimajo prav dobre predstave o tem, kaj pomenijo različni načini gostovanja. Ker si želijo za svojo spletno stran zgolj najboljše, menijo, da jim deljeno gostovanje ne bo zadostovalo. Pa ni tako – v večini primerov je to najboljše. Naprednejše oblike gostovanja, na primer VPS gostovanje, reseller, gostovanje v oblaku, najem strežnika in podobno so primernejši za velike spletne akterje, ki imajo za svojo odločitev tudi prave razloge. Dražje VPS gostovanje torej za klasično spletno stran ni enako primerno kot cenejše deljeno gostovanje.

Varnost mora biti na prvem mestu

V množici ponudnikov spletnega gostovanja je včasih težko ugotoviti, kateri je najboljši. Vsak zase trdi, da ima odlične reference, a pri konkurenci lahko slišite tudi kaj negativnega. Preden se odločite, se torej pozanimajte pri različnih ponudnikih. Povprašajte o tem, kakšna je varnost, kdaj so imeli nazadnje varnostne težave, kako pogosto se dogaja, da spletne strani ne delujejo. Obiščite tudi kak portal o spletnem gostovanju in se natančneje seznanite s tem, kako mora ponudnik gostovanja poskrbeti za varnost.

Delovanje strani mora biti zagotovljeno ob nadgradnjah

Se vam je že pripetilo, da ste vstopili v svojo spletno banko, tam pa vas je pričakalo obvestilo, da ta zaradi nadgradnje trenutno ne deluje? Tudi strežniki, ki skrbijo za gostovanje običajnih spletnih strani, se morajo programsko nadgraditi. Dober ponudnik gostovanja bo poskrbel, da bo vaša spletna stran v tem času delovala brez vsakršne prekinitve, saj jo bodo poganjali “rezervni sistemi”.

Cena spletnega gostovanja

Konkurenca na trgu je velika, zato vam bodo gostovanje za prvo leto mnogi ponudniki ponudili po zelo nizki ceni. Ko leto gostovanja mine, pa se bo cena zvišala. Že pred sklenitvijo sodelovanja je dobro vedeti, kolikšna je polna cena! Če se vam nov strošek za gostovanje ne zdi primeren, se seveda lahko odločite tudi za prenos gostovanja k drugemu ponudniku, kjer pa je spet pametno poskrbeti, da vam bodo prenos zaračunali čim manj.

Članki iz iste kategorije: