projektiranje gostinske opreme

Projektiranje gostinske opreme

Pri gradnji blagovne znamke in ustanovitvi podjetja gostinske dejavnosti, je projektiranje gostinske opreme ena izmed najpomembnejših faz. Je obvezno izhodišče za začetek načrtovanja in vključuje bistvene podatke o funkcionalnosti in drugih lastnostih opreme. V kolikor pri tem potrebujete pomoč, vam je na voljo strokovno svetovanje in projektiranje, ki bo izpolnilo vsa vaša pričakovanja in potrebe. 

Za koga je primerno projektiranje gostinske opreme?

Na trgu svoje storitve ponujajo specializirana podjetja za projektiranje gostinske opreme in so njihove storitve primerne predvsem za dejavnost gostinstva. Ne glede na to, ali gre za restavracijo, kavarno in bar, gostilno, slaščičarno, okrepčevalnico ali katerokoli drugo dejavnost, na voljo so funkcionalne rešitve za projektiranje celotne opreme za gostinstvo. 

celotno projektiranje gostinske opreme
Specializirana podjetja nudijo funkcionalne rešitve za projektiranje celotne opreme za gostinstvo. 

Hkrati je tovrstno projektiranje primerno tudi za različne ustanove, kot so šole in vrtci, domovi za starejše, hoteli in druge javne ali zasebne obrate. Pri projektiranju je zelo pomembno, da se upoštevajo pričakovanja in želje uporabnikov. Strokovno in učinkovito svetovanje bo zagotovilo celostno podobo in projekt funkcionalne gostinske opreme. 

Glavni sestavni deli projektiranja gostinske opreme

Pri projektiranju gostinske opreme bo projektant enoto opremil s sodobnimi stroji in aparati, kateri bodo delavcem olajšali in poenostavili delo. Običajno pri projektiranju upoštevajo tudi produktivnost osebja in je oprema takšna, da avtomatizira in mehanizira delo. Pri projektiranju opreme ima bistveno vlogo tudi zmanjšanje odpadkov, zaradi česar se izbira oprema, ki zmanjša količino le teh in jih optimizira. Hkrati je pomembno, da se izbere oprema, ki ohranja ali celo izboljša hranilne vrednosti hrane. Tako pomožna kot celotna oprema je izbrana v skladu s sanitarnimi normami in priporočili. 

Nagrada CEDA 2013 Grand Prix za najboljše projektiranje gostinske opreme

Seveda pa bo projektiranje gostinske opreme odvisno glede na obrat. Namreč, gostinska oprema v vrtcu ali okrepčevalnici ne more biti enaka. Iz tega razloga je zelo pomembno, da se projektiranje začne individualno in odgovarja na potrebe uporabnikov. 

Kaj je vse gostinska oprema?

Gostinska oprema je vsekakor širok pojem in zajema ogromno različnih naprav, katere vsakodnevno krajšajo čas dela in omogočajo produktivnost ter funkcionalnost. Če se osredotočimo na komplet opreme, katera zagotavlja popoln cikel kuhanja in pripravljanja obrokov v različnih obratih in ustanovah, bo seznam sledeč:

 • razni aparati in stroji za predelavo surovin,
 • hladilna in zamrzovalna oprema,
 • shramba izdelkov ali polizdelkov,
 • razni rezalniki,
 • oprema za pomivalni stroj, 
 • toplotna oprema,
 • oprema za pripravo napitkov, 
 • razne vitrine in omare, itd.

Tudi v tem primeru je izbor ustrezne gostinske opreme odvisen od vrste obrata in dejavnosti.

Kaj je pri projektiranju opreme za gostinsko dejavnost pomembno upoštevati?

Glede na raznolikost opreme se je težje odločiti za opremo, ki bi za vaše potreba bila najustreznejša. Zato je dobro, če imate pri tem strokovno pomoč. Pri izbiri pa je potrebno upoštevate priporočila:

 • izberite kvalitetne materiale, 
 • oprema naj bo varna, kompaktna in funkcionalna,
 • oprema naj bo enostavna za uporabo, odporna in tudi odporna na čiščenje z raznimi detergenti.

Poleg tega seveda mora ustrezati dimenzijam prostora, kapaciteti in po želji uporabnika tudi drugim zahtevam.

Članki iz iste kategorije: