Uporaba navigacije vam lahko prihrani ogromno časa

Sam sem eden izmed tistih, ki v avtu preživi zares ogromno časa, saj zaradi službe veliko prepotujem. Dandanes so te stvari zahvaljujoč stvari, ki se ji reče navigacija neznansko lažje. Obstaja pa več tipov in vrst navigacij, za to lahko uporabljamo namenske naprave, najbolj poznane vsem so prav gotovo Garmin navigacije, uporabljamo pa lahko tudi druge narprave, kot so mobilni telefoni in podobno.

Najbolje, da začnemo kar na začetku in sicer pri tem kako deluje navigacija. GPS oz. po angleško Global Positioning System je mreža okoli 30tih satelitov, ki krožijo okoli zemlje na višini približno 20,000 kilometrov. Sprva je ta sistem bil razvit za potrebe ameriške vojske, dandanes pa si lahko vsak z napravo, ki podpira GPS olajša in pohitri pot do cilja. Ne glede na to kje na planetu se nahajate, so vsaj štirje sateliti v »vidnem polju« in tako oddajajo informacije o svojih pozicijah v dejanskem času v rednih intervalih. Ti signali potujejo s svetlobno hitrostjo, prestreže pa jih vaša naprava, ki izračuna kako oddaljen je vsak izmed satelitov glede na čas, ki je potreben za potovanje signala. Ko ima naprava podatek koliko oddaljeni so vsaj trije sateliti lahko vaša naprava natančno določi lokacijo na kateri se nahajate.

Ta postopek določitve natančnega položaja naprave se imenuje trilateracija. Predstavljajte si, da stojite nekje na zemlji, nad vami na nebu pa so trije sateliti. Če veste koliko ste oddaljeni od vseh treh satelitov, lahko s pomočjo krožnice okoli vsakega satelita natančno določite vašo lokacijo tam, kjer se krožnice vseh satelitov stikajo. Več kot je satelitov nad vami, bolj natančno je določiti vašo lokacijo.

Kot vidite je sam postopek precej zapleten, a GPS naprave in navigacije so zlata vredne. Sploh ne vem če znam šteti do toliko, kolikokrat bi se brez navigacije izgubil oz prišel na cilj s še večjo zamudo kot sicer.

https://www.youtube.com/watch?v=W4BWXEFKhTs

Članki iz iste kategorije: