Baterija za na pot – power bank

Moje naprave so zelo potratne z elektriko
Power bank je še vedno sorazmerna novost na naših trgih. Gre za nekakšno baterijo, ki lahko polni druge naprave, ki so svojo baterijo že porabile. Predstavljajte si torej, da ste odšli na pot z mobilnim telefonom, danes pa imate za opraviti veliko telefonskih klicev. S seboj imate tudi tablični računalnik in tudi z njim imate precej dela. Oba bosta seveda porabljala svojo baterijo, ki ste jo pred odhodom do konca napolnili. Ker ste večji del dneva preživeli na avtobusu ali na vlaku, baterije niste uspeli napolniti, sedaj pa morate opraviti še nekaj telefonski klicev, poslati nekaj SMSov, s tablico pobrskati po internetu in urediti nekaj fotografij, ki ste jih napravili z digitalnim fotoaparatom. Vašim napravam vztrajno primanjkuje napajanja in postajate že malce obupani. Kaj storiti?
Enostavna rešitev je power bank, ki je sorazmerno majcena napravica. Napolnite si ga že doma ali v pisarni, tik pred odhodom na teren.

Kako zmogljivo baterijo imam, potrebujem, želim,..?

Že ob nakupu telefona je pametno razmišljati o zmogljivosti njegove baterije in porabi. Seveda na porabo lahko sami zelo vplivate, denimo z ugašanjem aplikacij, ki vam v ozadju porabljajo baterijo, prav tako lahko izklopite tudi brezžično omrežje, bluetooth in GPS, če jih nujno ne potrebujete v tem momentu in poraba se lahko izjemno zmanjša. Kljub vsemu, pa boste ob telefonskem klicu ali fotografiranju (sploh če se uporabi še flash za osvetlitev, ki porabi zares veliko baterije naenkrat) baterijo precej hitro praznili. Baterije večine mobilnih telefonov imajo kapaciteto oziroma zmogljivosti nekje od 1.400 do 2.500 mAh (mili Amperov), tisti najzmogljivejši celo do 4.500 mAh. Tablični računalniki seveda še več, fotoaparati in USB napravice, kot je recimo MP3 predvajalnik, pa zelo različno.
Sedaj lahko uporabite power bank . Že ob njegovem nakupu pazite, da bo nekajkratno presegal moč baterije vašega telefona. Pametno je, da ima vsaj dva, če ne celo več izhodov in da omogoča priklop USB ali morda celo tudi mikro usb vtičev. Na trgu je še vedno precej manj zmogljivih power bankov, celo takšnih, ki ne uspejo napolniti baterije mobilnega telefona niti enkrat samkrat. Takšnega nakupa vam zares ne priporočam, saj so ne dosti zmogljivejši na voljo za samo nekaj več denarja. Za nekaj deset evrov, si lahko omislite že profesionalno napravo, ki zmore shraniti prek 20.000 mAh moči. Sedaj se verjetno ni težko odločiti ali boste za skoraj neuporabno napravo odšteli 15 EUR ali za vrhunsko tam nekje od 25-35 EUR.
S polnilno baterijo se torej lahko brezskrbno odpravite na pot in polnite telefon ali tabličnih računalnik kjerkoli želite. Na klopci v parku, na sprehodu na bližnji grič ali ob kavici v lokalu. Če se zgubite ob nabiranju gob v gozdu in ne zmorete več vključiti navigacije, da bi se varno vrnili do izhoda, ker GPS in zemljevid več ne delujeta, ker ste porabili baterijo, vas lahko mobilna baterija (power bank) tudi reši iz hude zagate.

https://www.youtube.com/watch?v=pxNLTRl36HQ

Članki iz iste kategorije: