Kvalitetni AŽ panj iz lesa

Novi AŽ panj je narejen iz vsaj tri leta starih sušenih smrekovih desk, kovinskega okovja in mreže. Vsak del lesa je pregledan, da ne vsebuje grč, ki lahko kasneje razpadajo in zmanjšujejo življenjsko dobo panja. Obod AŽ panja je narejen iz ozkih lesenih desk, ki so trdno zlepljene v ploskve oboda. Na stičnih stranicah pa so nazobčane, da se bolj trdno fiksirajo.

Novi AŽ panj

Novi AŽ panj je narejen iz vsaj tri leta starih sušenih smrekovih desk

Sestava AŽ panja iz gladkega lesa

Smrekov les za AŽ panj je sušen več let, saj tako bolje kljubuje vremenskim razmeram zunaj. Obod AŽ panja je narejen iz ozkih desk, ki so trdno zlepljene v utorih in imajo nazobčane stranice pri stiku, da se bolje fiksirajo. V obodu je nameščenih šest snemljivih prečnih železnih nosilnih palic. Obenem panj vsebuje dve letvi z vijačnimi zaporkami, na katere kasneje namestimo notranja okna. Znotraj čebelnjaka je pritrjen tudi en dolg nosilec matične rešetke. Zadaj pa so v stičiščih oboda v vogalih tudi strojno izdolbeni utori za štiri vogalnike s pločevine. V desno stranico sta z zadnje strani nameščena tudi tečaja vrat. Vse lesene ploskve so popolnoma gladke. Tako ne prihaja do poškodb čebelarja ali čebel.

Notranjost AŽ panja in odpiranje oken

Sama notranjost AŽ panja je povsem gladka in ima vse notranje stene narejene v popolnem pravem kotu, kar omogoča enostavno odpiranje notranjih oken v čebelnjaku. Na notranji strani prve stene so nameščena tudi pločevinasta razstojišča. Notranji prostor panja ima narejen rob oboda, kjer je približno 22 mm izolacijskega prostora. V tem izolacijskem prostoru je nameščena dobra izolacija, ki preprečuje naselitev mravelj in nastanek vlage. Na spodnji strani čebelnjaka je nameščen okrogel zračnik z mrežico na notranji strani. 

Vrata panja dobro tesnijo

Za večjo varnost čebel in panja poskrbijo tudi vrata, ki so z globokimi utori sestavljena kot okvir in tesno zlepljena skupaj. Sredina vrat ima sicer tanjše prirezano polnilo. Prezračevalne lopute AŽ panja pa so pritrjene s pomočjo dveh šarnirjev. Lopute za prezračevanje se preklopijo navznoter in omogočajo večjo zračnost.

Kako prepoznati kvalitetni AŽ panj?

Kvalitetno izdelavo AŽ panja prepoznamo že na podlagi ogleda, saj:

  • Ima zunanjo površino brez grč ali izstopajočih delov,
  • Nima nobenih ostrih delov, ki bi poškodovali čebele ali čebelarje,
  • Se vrata enostavno odpirajo brez zatikanja,
  • Ima vsaj 22mm debelo izolacijo,
  • Ima zastavljene lopute za lažje zračenje, ki obenem ne prepuščajo vstopa drugih večjih žuželk.

Preberite si še naslednji članek: Spremljanje dogajanja v panju s čebelarsko tehtnico prek telefona ali računalnika

Sodobni čebelarji uporabljajo nove metode in pristope za sprotno spremljanje dogajanja v panju. 

Članki iz iste kategorije: