Avto deli

Izberite samo kvalitetne rezervne avto dele za vaše vozilo

S pogosto vožnjo avtomobila prihaja do obrabe vseh delov.  Ker obisk avtomehanika stane veliko, lahko nekatere avto dele zamenjamo in namestimo kar sami doma.

Kaj so rezervni in obvezni avtodeli za vsakega voznika

Med obvezne rezervne avtodele, poleg  svetil, uvrščamo:

  • Dele karoserije,
  • Stekla,
  • Notranja in zunanja ogledala,
  • Hladilni sistem,
  • Vse dele podvozja,
  • Pogonske dele,
  • Motor,
  • Dodatno opremo.

Katere avto dele lahko zamenjamo sami doma

Doma lahko zamenjamo različne avto dele. Vse je odvisno od našega mehaničnega predznanja. Vsak voznik naj bi znal zamenjati brisalce. Znal naj bi doliti olje, tekočino za vetrobranska stekla in pa hladilno tekočino. Namestiti bi moral znati tudi tepihe in avtomobilska prtljažna korita.

V primeru sonca naj bi znal namestiti tudi senčnike in folije. Nekateri starejši modeli avtomobilov omogočajo tudi enostavno zamenjavo žarnic in varovalk. Pri novejših modelih je menjava skoraj nemogoča, saj nimamo doma vsega potrebnega orodja.

Menjava filtrov 

Veliko lastnikov zna tudi samostojno menjati avto dele kot so filtri za različne dele vozila. Obstajajo filtri goriva, filtri notranjega prostora in kabine,oljni filtri in zračni filtri.

Video: Kako zamenjati zračni filter
  pri avtomobilu

Poleg naštetega zamenjajo tudi ohišja zračnih filtrov. Za menjavo je najbolje pogledati navodila, ki smo jih prejeli pri nakupu vozila, ki označujejo, kje se filtri nahajajo in s katerim orodjem jih zamenjamo.

Dodatna avtomobilska oprema

Dodatno avto opremo brez težav namestimo sami. Pod dodatno avtomobilsko opremo uvrščamo motorna olja, žarnice, brisalce, korita za prtljažnike, tepihe, polnilce, cigaretne vžigalnike, naslonjala in obloge, folije in nalepke, različne prevleke, senčila, prestavne ročice, pnevmatike in platišča, akumulatorje in podobno.  Sem spadajo tudi različna maziva in tekočine, kot so proti zmrzali in podobno. V to kategorijo spada tudi elektronika z dodatki, kot so slušalke, pametne naprave, detektorji radarjev, kabli in adapterji, radio sprejemniki, navigacijske naprave in drugo.

Zunanja avto oprema

Samostojno lahko od avto delov menjamo tudi zunanjo opremo. Pod slednjo spadajo zunanja pokrivala, zunanje folije in nalepke, različni ščitniki in pokrivala za različne dele avtomobila. Za poleti so odlična tudi pametna pokrivala vetrobranskih stekel,ki jih namestimo na sprednje steklo. Material je ognjevaren in odporen na praske. Na delu, ki je neposredno nad vetrobranskim steklom so močni magneti, ki pokrivalo fiksirajo na steklo. Na ta način nam ni treba skrbeti za stekla zaradi vetra ali padavin.

Članki iz iste kategorije: