Pravilna uporaba terapevtskih nogavic

Kompresijske nogavice praviloma kupimo po nasvetu zdravnika. Ta mora določiti stopnjo kompresije ter model. Sami lahko izbiramo med različnimi kakovostmi izdelkov. Za zagotavljanje dolžine uporabe in medicinskega učinka je treba pozorno prebrati navodila uporabe.

Kompresijska oblačila dobrih proizvajalcev so visokokakovostni izdelki. Z ustrezno nošnjo ter vzdrževanjem nogavic si na primer omogočimo fiziološki pritisk na nogo ter pravilni venozni pretok. Takšno delovanje zagotavlja različna stopnja kompresije. V gležnju je pritisk najmočnejši ter popušča navzgor.

Kompresijske nogavice
Kompresijske nogavice praviloma kupimo po nasvetu zdravnika.

Obuvanje in sezuvanje terapevtskih nogavic

Preden se zjutraj pojavi bolečina, nogavice obujte na suhe noge. Dobro je, če pri tem uporabite tudi puder. Pri obuvanju bodite pozorni na to, da izdelka ne poškodujete s prstani ali nohti. Pri uporabi nogavic z odprtimi stopali na stopalo namestite copatko.

Terapevtski izdelek obujte z obema rokama preko pete ter lepo namestite petnico. Še posebej bodite pozorni na ostre nohte in prstane. V dobro pomoč so vam lahko gumijaste rokavice. Pri obuvanju ne vlecite zgornjega dela nogavice. Nogavico enakomerno porazdelite navzgor proti kolenu. Pri hlačnih nogavicah je treba nogavico povleči čez bedro.

https://www.youtube.com/watch?v=rdEL-bV4Xnc

Tudi sezuvanje kompresijske nogavice je veliko lažje z uporabo gumijastih rokavic. Izdelek primite na zgornjem robu ter ga povlecite navzdol do pete. Z dlanjo roke nato nežno potegnite nogavico čez peto.

Pranje kompresijskih nogavic

Kompresijski pripomoček za noge lahko perete dnevno v vodi, ki nima več kot 40 stopinj Celzija. Pranje mora vključevati le blaga sredstva. Nikoli ne uporabljajte čistilcev madežev, bencina ali detergentov. Sperite jih v hladni vodi. Nogavic ne ožemajte in ne uporabljajte mehčalca.

Kompresijske nogavice po pranju položite med dve suhi brisači. Na direktnem izvoru toplote jih ne sušite nikoli. Prav tako zanje ne uporabljajte sušilca perila.

Preberite si še naslednji članek: Trendi na področju lepotnih posegov

Estetski popravki so dolgo veljali za tabu, o katerem neradi govorimo, a tudi na tem področju se trendi spreminjajo. Lepotna kirurgija gre na srečo v smeri svežega, čim bolj naravnega in ne izumetničenega obraza.

Širok izbor kompresijskih izdelkov

Kar nekaj proizvajalcev vam ponuja širok izbor preventivnih in terapevtskih izdelkov. Kompresijske nogavice so narejene tako za moške kot ženske. So povsem udobnega ter elegantnega videza ter odlično poskrbijo za zdravje vaših nog.

Izdelek je potrebno obuvati le v ležečem položaju. Namenjen je dnevni uporabi, edino če je recept zdravnika za nočno oziroma stalno uporabo. V večini primerov se terapevtski kos obuje zjutraj in sleče v času počitka. Za običajni počitek ga ni treba sezuti.

Kompresijske nogavice se pogosto uporabljajo v fizioterapiji iz različnih razlogov, predvsem pri zdravljenju poškodb, ker kompresijska oblačila pritiskajo na prizadeto območje, kar lahko pomaga zmanjšati oteklino in edem.

Preberite si še naslednji članek: Koristni nasveti za izbiro očal

Če uporabljate korekcijska očala, boste pregledani z napravo za analizo stekel za očala

Članki iz iste kategorije: