Implantati

Implantati so izjemno dobra rešitev ob izgubi zob

Naši zobje so izjemno pomembni za kakovost našega življenja. Ravno zato moramo zanje tudi primerno skrbeti. To najlaže naredimo tako, da skrbimo za ustno higieno, poleg tega pa tudi redno obiskujemo svojega zobozdravnika. Kljub temu pa se nam včasih zgodi, da imamo z njimi kar nekaj težav. Ena od najbolj zoprnih zadev v povezavi z njimi je zagotovo njihova izguba. Na srečo pa nam sodobna tehnologija omogoča, da tudi to težavo lahko kaj hitro rešimo. Implantati ali zobni vsadki so pri zagotovo ena od najboljših rešitev, na katero se obrnemo ob izgubi zoba ali večih zob.

Zobni implantati in njihova kratka predstavitev

Zobni implantati ali zobni vsadki predstavljajo nadomestke korenine manjkajočega zoba oziroma zob. V resnici veliko ljudi misli, da implantat predstavlja celoten zob. V resnici ga ne. Gre samo za del, ki se nahaja v kosti. Nanj lahko namestimo razne protetične nadomestke. Pred tem pa je potrebno narediti primeren načrt, kako bomo to izvedli. Pri tem mislimo tudi na 3D rentgenske posnetke, ki nam omogočajo predvsem varen in zanesljiv pa tudi predvidljiv poseg.

Kdaj so zobni implantati najboljša rešitev?

Zobozdravniki nam priporočajo implantate predvsem takrat, ko nam manjka le en zob. S primernim vsadkom se namreč izognemo brušenju zdravih zob sosedov za mostiček. Priporočajo jih tudi takrat, ko nam manjka več zaporednih zob. Še nedolgo nazaj smo to lahko reševali le tako, da smo brezzobi del čeljusti oskrbeli s primerno snemno protezo. Implantati pa omogočajo izdelavo nesnemnih protetičnih konstrukcij na brezzobi čeljusti.

Implantati

Implantati pa so rešitev tudi v primeru, ko nam manjkajo prav vsi zobje. Ti lahko nosijo snemno ali pa fiksno protezo. Na ta način lahko bistveno izboljšamo stabilnost naše proteze in posledično tudi kakovost našega življenja.

Implantati in materiali, iz katerih so narejeni

Zobni vsadki oziroma implantati so narejeni iz kovine titan. Ta je biološko tudi najbolj sprejemljiva kovina. Kost po kirurški vsaditvi tesno obraste vsadkovno površino. Trdno zasidran vsadek tako prevzame funkcijo zdrave zobne korenine. S tem nam odpira povsem nove možnosti pri protetični rehabilitaciji zobovja. Titan ima tudi daljšo dobo svoje uporabnosti v primerjavi z zdravljeno zobno korenino.

Preberite si naslednji članek, ki govori o tem, kako lahko podjetja rešijo konflikte s pomočjo prisoterapevtov. Skupinska psihoterapija je nadvse pomembna tudi za tista podjetja, kjer je pogosto stres, zaradi kratkih rokov nalog, ki jih je potrebno opraviti.

Članki iz iste kategorije: