Kako prenehati kaditi in s tem zaščititi sebe in družino

Pripravljeni ste opustiti slabo navado? To je sijajno! Trdna odločitev o tem, da želite nehati kaditi pomeni, da je polovica že storjena. Izbira najboljšega načina za opuščanje kajenja je prvi korak, ki ga morate narediti. Potem ko izberete način, vam bo uspelo le, če boste dosledni. Imejte karakter in se trdno držite izbranega načina. Le-ta vas lahko reši velikih stročkov in prerane smrti.

Kot že veste, obstajajo razna sredstva in načini za odvajanje od nikotina. Nekatera delujejo bolje od drugih. Tukaj vam jih bomo predstavili in vam objasnili, kako delujejo določena sredstva in tehnike. Najbolje je izbrati zase nekaj, česar se boste lahko držali. Razmislite katera od teh tehnik lahko pri vas najbolje deluje:

 • Nagla opustitev kajenja
 • Behavioralna terapija
 • Nadomestna nikotinska terapija
 • Zdravila
 • Magneti
 • Kombinacija metod

Učinkovite metode, ki ne bodo oslabile vaše motivacije

Obvestite prijatelje in družino, da opuščate kajenje. Odstranite vse cigarete in pepelnike iz vašega doma, enako storite tudi v vaši pisarni in v avtu. Identificirajte, kateri so vaši sprožilci kajenj in se odločite, da se pozabavate z njimi.

To so tehnike in sredstva, ki vam lahko pomagajo:

 1. Nagla opustitev kajenja: Približno 50% ljudi, ki poskušajo nehati kaditi, to počnejo brez zunanje podpore – ni pomoči, terapije ali zdravil. Čeprav jih veliko poskuša nehati kaditi na ta način, ta ni najbolj učinkovit in uspešen. Samo 4-7% kadilcev je sposobnih opustiti kajenje samostojno in brez abstinenčne krize. To pomeni, da so dosledni s svojim planom in nikoli več ne razvijejo želje po nikotinu.
 2. Behavioralna terapija: Ta vključuje delo s svetovalcem. Svetovalec lahko kadilcu pomaga, da skupaj najdeta način za opuščanje cigaret. Z njegovo pomočjo lahko najdete vaše sprožilce – emocije ali situacije, ki razvijajo željo po cigareti. Svetovalec bo skupaj z vami izdelal načrt. Namen tega načrta je najti moč, ko vas preplavijo določene emocije ali se znajdete v neprijetni situaciji.
 3. Nadomestna nikotinska terapija: Sem spadajo nikotinski žvečilni gumiji, nikotinski obliži, inhalatorji, spreji in tablete. Delujejo tako, da vam zagotovijo nikotin brez uporabe tobaka. S pomočjo teh sredstev lahko prenehate uživati nikotin iz cigarete. Najbolje delujejo, kadar se uporabljajo skupaj z behavioralno terapijo. Ključna je tudi podpora družine in prijateljev.
 4. Zdravila: Določena zdravila na recept lahko pomagajo zatreti vašo željo po cigaretah. Odstranila bodo simptome opuščanja kajenja kot so: nervoza, razdražljivost, depresija, abstinenčna kriza.
 5. Magneti (kakor Nil Smoke): Ena od najbolj učinkovitih metod v boju proti odvisnosti od tobaka so magneti. To so pozlačeni magneti, ki delujejo po principu stimulacije akupresurnih točk. Tako se izločajo endorfini in ustvari se občutek zadovoljstva, kot kadar prižgete cigareto. Njihova prednost je ta, da so popolnoma naravni in jih kupite brez recept. Dostopni so vsakemu preko spletne platforme. Pri teh magnetih ni nadomestnega nikotina in nadaljnjega zastrupljanja vaših pljuč. Pomagajo v 89% primerov, iz vašega življenja odstranijo abstinenčno krizo in cigarete za vedno.
 6. Kombinacija metod: Kombinacija metod – nikotinski obliži, žvečilni gumiji in spreji – lahko je bolj učinkovita kot samostojna uporaba.

Članki iz iste kategorije: