novi mobitel

Vse kar moramo vedeti o iOS in Android telefonih

Prenosne pametne naprave so postale del vsakdanjega življenja za mnoge ljudi po vsem svetu. Zelo velik tehnološki napredek in preporod so doživeli mobiteli, saj so praktično postali nepogrešljivi. Uporabljamo jih za zabavo, učenje, delo in druge aktivnosti. Poganjajo jih močni mikroprocesorji, ki so sposobni opravljati številna opravila. Zelo pomemben pa je sam operacijski sistem, ki omogoča delovanje posamezne naprave. Danes poteka velika konkurenca med Android in iOS napravami, ki imajo svoje edinstvene prednosti in zmogljivosti. Za je ključno, da poznamo osnovne razlike med obema operacijskima sistemoma.

Android mobilni telefoni so izredno razširjeni

Android je operacijski sistem, ki je postal izredno razširjen v zadnjih desetih letih. Najdemo ga lahko v prenosnikih, pametnih televizijah, mobitelih, pametnih urah in drugih napravah.

Daleč najbolj pa je razširjen na pametnih mobitelih, saj je izredno prilagodljiv. Na voljo je praktično na milijone različnih aplikacij, ki spremenijo posamezni mobitel v kompas, merilec srčnega utripa, fotoaparat, video snemalnik, merilnik hitrosti in še mnogo več. Veliko teh aplikacij se že nahaja v operacijskem sistemu Android. Vedno pa lahko nadgradimo njegove zmogljivosti z novimi aplikacijami. 

Plačljive in zastonjske aplikacije Google Play

Širok izbor aplikacij je eden izmed glavnih razlogov, da je Android operacijski sistem tako popularen. Z ustvarjanjem računa v nekaj korakih, se je mogoče se vpisati v Google Play, kjer imamo na voljo izredno veliko število različnih aplikacij. Nekatere so zastonjske, druga pa plačljive. Veliko aplikacij pa deluje tako, da nam nudijo nekaj funkcij brezplačno, bolj napredne funkcije pa so plačljive.

novi mobitel z operacijskim sistemom Android
Če boste izbrali novi mobitel z operacijskim sistemom Android, boste aplikacije zanj lahko našli v Google Play trgovini.

Pomembno je, da novi mobitel opremimo z aplikacijami, ki jih bomo potrebovali za zabavo ali delo. Zato potrebujemo dostop do Wi-Fi ali mobilnega omrežja. Pogosto pa je tako, da so že v novem mobitelu naložene najbolj ključne aplikacije za dostop do socialnih medijev, ustvarjanje pisarniških dokumentov, urejanje slik in podobno.

iOS mobiteli so zelo napredni

Podjetje Apple je že dolgo časa prisotno v svetu različnih računalniških naprav. Zelo popularni so njihovi mobilni telefoni, ki predstavljajo sam vrh tehnološke in programske dovršenosti. Cena pa je seveda primerna vrhunskim zmogljivostim njihovih telefonov. Apple mobiteli uporabljajo operacijski sistem iOS, ki ima zelo podobno zmogljivosti Android-u. Na voljo je App Store, kjer se nahajajo aplikacije za iOS naprave. Na voljo je na nešteto različnih brezplačnih in plačljivih aplikacij, ki jih lahko uporabnik na svoj mobitel naloži po želji.

Apple mobiteli uporabljajo operacijski sistem iOS
Apple mobiteli uporabljajo operacijski sistem iOS, za aplikacije vam je na voljo App Store.

Veliko hvale Apple mobilnim telefonom gre pripisati napredni tehnologiji, ki jo uporabljajo. Močni mikroprocesorji, vrhunske kamere in druge funkcije naredijo omenjene naprave priljubljene po celem svetu.

Kateri mobitel izbrati?

Načeloma je tako, da so naprave z Android operacijskim sistemom cenejše od iOS naprav. To velja tudi za mobilne telefone, vendar se moramo zavedati, da to ni vedno tako. Podjetje Apple vsakemu proizvodu nameni izredno veliko pozornosti. Zato so Apple mobiteli poznani po svojem brezhibnem delovanju, visoki kakovosti izdelave in drugih značilnostih.

Android in iOS – Kateri novi mobitel je PRAVZAPRAV boljši?

Android mobiteli pa so na voljo s strani različnih proizvajalcev. Nekateri so namenjeni samo osnovni uporabi, drugi pa se lahko kosajo z iOS napravami. Android mobiteli višjega cenovnega razreda imajo vgrajenih veliko funkcij in so zelo zmogljivi. Cenejši modeli pa so namenjeni osnovnemu opravljanju klicev, uporabi GPS-ja in drugih osnovnih funkcij. 

Priporočeno je, da najbolj zahtevni uporabniki preučijo zmogljivosti Android in iOS zmogljivosti, ki jih imajo želeni mobiteli ali druge naprave. Če pa potrebujemo zanesljiv telefon za klicanje, igranje iger ali druge naloge, pa lahko izberemo iOS ali Android napravo.

Ko pa se boste odločili in kupili mobitel pa nikar ne čakajte na to, da se na vašem pametnem telefonu pojavijo praske ali da bo imel ta obtolčene robove oziroma druge poškodbe, ampak ga preventivno zaščitite pred tem.

Članki iz iste kategorije: