Otroške pravljice s poučno noto

Prve pravljice, tudi tiste, pod katerimi so podpisani najbolj znani pravljičarji vseh časov, se nam zdijo danes za otroke nekoliko neprimerne in grozljive, saj so bile to prvenstveno zgodbe, napisane za odrasle. Sodobna oblika je precej milejša, saj sicer ne bi bile sprejemljive, vendar pa se zdi vsebina vseeno precej nepovezana s svetom otrok. Sodobne otroške pravljice pa so drugačne. Izhajajo iz otroškega sveta in se ukvarjajo z dogodki ter težavami, s katerimi se spoprijemajo tudi naši najmlajši.otroske-pravljicePredstavljajo jih tako, da so poučne – nimajo namena pridigati in ostajajo zanimive, a vendar otroci skozi njih pridobijo samozavest in zavedanje, da se je z vsako težavo mogoče spopasti ter jo premagati.

Kakšno vsebino imajo otroške pravljice?

Kljub temu, da so otroci še majhni, so v svetu postavljeni pred veliko preizkušenj, saj se morajo naučiti osnov samostojnega življenja. Otroške pravljice se dandanes ukvarjajo s temami, ki so jim blizu – vse od privajanja na kahlico do prijateljstva. V njih se vedno poudarja vrline in vrednote, ki naj bi odlikovale dobrega in lepo vzgojenega človeka, a da ne bi bile videti preveč moralistične, se tega pogosto lotijo tudi iz prav nasprotne smeri – otroške pravljice upodabljajo tudi junake, ki so sicer simpatični, a počnejo vse narobe in se morajo še naučiti, kaj je prav. Učenje poteka skozi zgodbo, s katero se otroci lahko poistovetijo in v kateri je veliko zabavnih pripetljajev, zato so sodobne otroške pravljice polne smeha in zabave.
Otroške pravljice s posebnimi junaki
Pot v otroške pravljice še vedno najdejo tipični junaki kot so princese n zmaji, a med njimi je vse več tudi »navadnih« likov, ki imajo podobo sodobnega otroka. Včasih je tako še najbolje, saj se malčki še bolj vživijo, če junak nosi še njihovemu enako ime, kot pri individualiziranih pravljicah, pa še toliko bolje. S takšnimi pravljicami so vse težave videti veliko manjše.
Sodobne otroške pravljice so vsekakor dobrodošle, saj zgodbe učijo otroke na precej manj vsiljiv način, kot bi se ga včasih lotili starši, ki smo lahko precej »sitni«, kadar učimo pravilnega obnašanja.

Članki iz iste kategorije: