Stanovanja Maribor

Kakšna stanovanja lahko kupimo v Mariboru

Stanovanjska kriza je pred nekaj leti v Sloveniji dodobra razmajala nepremičninski trg. Cene nepremičnin so drastično padle, promet z nepremičninami se je drastično zmanjšal, prav tako pa se je skoraj ustavila gradnja novih stanovanj. To velja tudi za stanovanja Maribor. Novogradenj izpred nekaj let je malo, zato so sedaj nova stanovanja Maribor precej draga in iskana. Sicer se je v zadnjih dveh letih stanje na nepremičninskem trgu močno popravilo, hitrost novogradenj ne dosega izjemnega povpraševanja. Tudi krediti so lažje dostopni širšemu prebivalstvu, splošna gospodarska rast velja za vse sektorje in posledično se situacija pozna tudi na nepremičninskem trgu.

Dobiček v zadnjih dveh letih

Tisti, ki so v času nepremičninske krize tvegali in kupili nepremičnine, so sedaj le-te lahko dražje tudi za 30 %. To pa je kar precejšen profit v komaj dveh letih. Nekdo, ki je vložil svoj kapital v nekaj nepremičnin pred leti, je danes lahko zelo zadovoljen. Kupci na trgu so, prav tako finančni kapital za nakup nepremičnin. Dobro se prodajajo tudi stanovanja v Mariboru.

Stanovanja Maribor

Najbolj so iskana dvosobna ali trosobna stanovanja blizu središča mesta. Običajno se za nakup takšnih stanovanj odločijo mlade družine, ki kljub dostopnosti kreditov, nimajo dovolj sredstev za nakup lastne družinske hiše. Stanovanja v Mariboru so vsekakor cenejša kot enodružinske hiše na istih lokacijah. Če pa bi se odločili za hišo izven središča mesta, lahko v predmestju ali malo bolj oddaljeni vasi dobimo zelo ugodne enodružinske hiše.

Izračun stroškov prenove je pomemben

Lahko se odločimo za nakup novega stanovanja v Mariboru, ali pa starejšega, ki ga kasneje renoviramo. V vsakem primeru moramo tako za prvo, kot za drugo možnost imeti dovolj finančnih sredstev. Ravno tu se pri prenavljanju stanovanj velikokrat zatakne, saj stroški prenove presežejo načrtovane stroške. To se zgodi zaradi slabega popisa del in slabega načrtovanja, velikokrat pa tudi zaradi drugih dejavnikov, ki jih pred prenovo nismo mogli predvideti.

Stanovanja Maribor

A tako kot rastejo cene nepremičnin, tudi cene renovacij stanovanja postopoma naraščajo. V zadnjih dveh letih so predvsem cene dela obrtnikov, kot so vodovodarji, parketarji, tesarji in keramičarji, narasle. Prav tako naraščajo cene gradbenega materiala. Pri prenovi pa moramo poleg stroškov prenove preračunati tudi čas, ki ga bomo za prenovo porabili. Gradbeniki in obrtniki so v zadnjem času izjemno zasedeni in jih težko dobimo. Rezervirati jih je potrebno mesece vnaprej.

Pri tistih, ki jih ni potrebno čakati, pa se lahko vprašamo o kakovosti njihove storitve. Tudi gradbeniki in obrtniki na Štajerskem si zadnje čase manejo roke, saj je povpraševanja za prenovo stanovanj v Mariboru ogromno.

Kako pa lahko stanovanje v Mariboru oddamo

Kar pa je še prednost nakupa stanovanja v Mariboru, je možnost oddajanja. Maribor postaja namreč popularna turistična destinacija, saj štajerska prestolnica nudi mnogo zanimivega tudi s turističnega vidika. V primeru, da kupimo stanovanje v Mariboru, ga lahko tudi oddajamo. A tu ne gre le za turiste, lahko ga oddajamo tudi študentov in drugim mladim parom ali družinam.

Maribor je že nekaj časa tudi univerzitetno mesto, zato študentskega povpraševanja za najem stanovanja v Mariboru sploh ne primankuje. A za takšen najem, mora stanovanje izpolnjevati kaj nekaj zahtev. Na primer: nahajati se mora blizu fakultet ali centra mesta, cena mora biti primerna študentskemu žepu in funkcionalnost mora biti prilagojena študentom (npr. študentske sobe namesto dnevnega prostora).

Izhodiščna točka za mlade družine

Stanovanja v Mariboru so torej lahko dobra investicija z vidika oddajanja, ali pa nakup za lastne potrebe. Nepremičninska agencija oziroma lokalni agenti, vam bodo znali dobro in pravilno svetovati v povezavi z nakupom ali najemom stanovanja. Izkazalo pa se je, da so stanovanja v Mariboru velikokrat izhodiščna točka za mlade družine, ki se potem v nekaj letih, ko so otroci malo večji, odločijo za odhod iz mesta.

Običajno se družine preselijo na obrobje, v zelene predele, kjer so na voljo večje družinske hiše po ugodnih cenah. Večji otroci namreč potrebujejo tudi več prostora ali vsaj lastne sobe, zato so stanovanja v Mariboru premajhna. Na trgu pa je le peščica štirisobnih stanovanj, ki bi zadostovala družinam z večjimi otroki. Gotovo pa bi bila to priložnost za morebitne investitorje, saj bi potencialni kupci gotovo bili zainteresirani. A le v primeru, da bi ob stanovanjih v Mariboru bilo tudi dovolj zelenih površin ter transportne povezave do vse osrednjih institucij in dogodkov.

Vas zanima kakšni so življenjski stroški v Sloveniji, predvsem pa v Mariboru? Potem si s klikom na povezavo preberite več informacij.

Članki iz iste kategorije: