Uporaba navigacije za bolj varno vožnjo

Kako deluje GPS navigacija?

Vse navigacijske naprave uporabljajo posebno tehnologijo, ki omogoča izredno natančne meritve položaja osebe, vozila in drugih predmetov. Neglede na to, kakšen GPS sistem uporabljamo, deluje po enakem principu, kot drugi. Tako se sama naprava poveže z več sateliti, ki se nahajajo v orbiti zemlje. Te sateliti se nahajajo 20000 kilometrov nad zemljo. Tako se naš mobilni telefon ali vgrajen računalnik v avtomobilu se poveže z omenjenimi sateliti. To pa omogoča, da računalnik hitro izračuna naš točen položaj na cesti do 3 metre natančno. Sama izmenjava podatkov poteka nekajkrat na sekundo. To pa pomeni, da imamo vedno zelo natančen vpogled v našo trenutno lokacijo.

Ugodna rešitev za večino voznikov

GPS navigacija je v večini primerov brezplačna za uporabo. Temu je tako, saj same satelite vzdržujejo razne državne in druge agencije. Res pa je, da mora uporabnik plačati uporabo aplikacije in velikokrat tudi dodatne zemljevide. Poznamo pa seveda tudi aplikacije za mobilne telefone, tablice in druge računalniške naprave, ki nam nudijo brezplačno osnovno navigacijo.

GPS navigacija
GPS navigacija je v večini primerov brezplačna za uporabo.

Nižja premija zavarovanja za vozilo

Uporaba navigacijske naprave lahko dokaj močno vpliva na možnosti zavarovanja našega vozila. Zavarovalnice načeloma nudijo nižjo premijo voznikom, ki uporabljajo nekakšno vrsto GPS navigacije v svojem vozilu. Temu je tako, saj to pomeni, da:

Smo bolj varni na neznanih cestah

Veliko število prometnih nesreč se zgodi pri voznikih, ko potujejo po neznanih cestah. Nepričakovane poškodbe cestišča, tesni ovinki, slabo vidne hitrostne omejitve, nevarni odseki ipd. predstavljajo veliko nevarnost za neizkušene voznike. To pa je še posebej res, če novopečeni in tudi izkušeni vozniki peljejo svoje vozilo po neznanih cestah. Z uporabo navigacije pa se je možno vsem ali pa vsaj večini omenjenih nevarnosti izogniti. 

Članki iz iste kategorije: