vnetje dlesni

Poskrbite za svoje dlesni

K ustni higieni ne spada zgolj vestno umivanje vaših zob in skrb zanje, ustrezno negovati in posvetiti se morate tudi predelu, na katerega so vaši zobje pritrjeni in je ključnega pomena za zdravje vaše ustne votline.

To so dlesni, ki jih pri ščetkanju večkrat pozabimo ali smo z umivanjem njih pregrobi, zato velja vnetje dlesni ali gingivitis za eno zelo pogostih bolezni. V nadaljevanju opisujemo nekaj preventivnih ukrepov in nasvetov, kako se mu lahko izognete ali pa ga čim hitreje odpravite.

Zakaj sploh pride do vnetja dlesni?

Za vnetje dlesni smo v večini primerov krivi sami, za glavni vzrok velja slaba ustna higiena. Zaradi nje se na dlesnih noč in dan nabirajo obloge na stiku med zobom in dlesnijo.

Če vnetje dlesni ignoriramo in odlašamo z zdravljenjem, lahko to hitro eskalira in postane celo kronično ter vodi do paradontoze, propadanja zobnih tkiv. Pozitivna stvar je ta, da se vnetje dlesni oz. gingivitis lahko zelo hitro opazi, pozdravi ter bolezen zaustavi.

vnetje dlesni
Sum vnetja dlesni nas vas čimprej pripravi do obiska zobozdravnika.

Znaki gingivitisa

Najpogostejši znak vnetja dlesni so krvaveče dlesni. Če nam te krvavijo že ob rahlem dotiku, je potrebna pozornost, saj se v vaši ustni votlini zelo verjetno razvija bolezen.

Zelo pogosto se tudi barva dlesni spremeni iz zdravo rožnate v temno rdečo, ob hudem vnetju lahko celo v vijolično, pojavi pa se tudi oteklina, ki je na otip  boleča. Poleg tega je prisoten še neprijeten ustni zadah, ki ga oddaja vneta dlesen, v nekaterih primerih se med zobom in dlesnijo pojavi tudi gnoj. V takšnih primerih takoj pokličite osebnega zobozdravnika.

Kako preprečimo vnetje dlesni ali ga ozdravimo?

Za zdrave zobe in dlesni je priporočljivo temeljito ščetkanje in nitkanje zob, s tem se tudi preventivno izognemo vsem neprijetnostim, ki se lahko dogodijo v naši ustni votlini. Tudi če trpimo za gingivitisom, je potrebno temeljito čiščenje, saj se z njim odstrani zobne obloge in prepreči širjenje bakterij.

Na kaj moramo paziti ob nakupu nove zobne ščetke?

Skrb za naše zobe je izredno pomembna. Veliko lahko storimo, če se izogibamo pogostemu uživanju sladke hrane in sladkanih pijač. Največ pa naredimo, če redno čistimo zobe s ščetkanjem. Vsakemu izmed nas pa se je že sigurno kdaj zgodilo, da nismo vedeli kako kupiti zobno ščetko, saj smo imeli skorajda neskončno izbiro. Načeloma je to zelo hitro mogoče storiti, če se osredotočimo na njene lastnosti. Tako bomo hitro in brez težav izbrali najboljšo ščetko, ki jo bomo z veseljem uporabljali vsak dan.

Poleg temeljitega umivanja in nitkanja je zelo priporočljiv reden preventivni obisk zobozdravnika in redno čiščenje zobnega kamna.

Nasvet iz domače lekarne

Če je vaš zobozdravnik trenutno nedosegljiv, vam pa vnete dlesni ne dajo miru, si pomagajte sami. Domači zdravili, priporočljivi za zdravljenje dlesni, sta žajbelj in fiziološka raztopina.

Žajbelj je zelišče, poznano kot odlično zdravilo proti vnetju žrela in ustne votline. Najbolje je, da si iz njega pripravite napitek ali čaj iz žajbljevih listov, jih pustite namakati nekaj minut, počakate, da se napitek ohladi in ga zaužijete.

Fiziološka raztopina pa je navadna slana voda, ki blaži vnetje in preprečuje okužbe. Pripravimo si jo lahko v trenutku, saj čajno žličko soli le zmešamo v topli vodi.

Članki iz iste kategorije: