Lepi ravni zobje tudi po tridesetem letu

Včasih smo mislili, da je zobni aparat namenjen samo otrokom. Dandanes vidimo veliko odraslih in starejših z aparatom, saj vsi želimo imeti lep, sijoč in čist nasmeh. Za to pa je treba malce potrpeti. Modrostni namreč rinejo ostale zobe in jih premikajo. V kolikor si odstranimo modrostne zobe, pa se stalni ne bodo sami poravnali. Pri tem potrebujejo malce pomoči.  Obstajajo različne vrste aparatov, nekatere moramo nositi neprenehoma, nekateri pa so snemljivi. Ortodont se bo za vrsto odločil na podlagi stanja in stopnje zamaknjenosti.

Vrste zobnih aparatov

Primarno jih razvrščamo na dva tipa in sicer na fiksne in snemljive. Prvega pacient ne more odstraniti brez pomoči ortodonta. Drugega lahko snema, vendar le po vnaprejšnjih navodilih. Snemljive delimo na pet kategorij in sicer na aktivne snemljive plošče, miofunkcionalne aparate, ustnični odbijač, nevidni aparat in na vratni elastični teg. Fiksni so narejeni iz različnih materialov in sicer keramike, zlata, kovine in plastike. Vrsta  izbranega materiala je odvisna od vašega proračuna.

Nevidni ortodontski aparat

Snemljivi nevidni zobni aparat je namenjen vsem, ki ne želijo imeti fiksne različice z žicami. Sestavljen je iz nevidnih folij, ki na nežen in ne invaziven način namestijo zobe iz nepravilne v želeno lego. Namenjen je vsem starejšim od 14 let, ki želijo imeti lep in sijoč nasmeh. Je cenejši od žičnatega konkurenta, vendar potrebuje malo več časa za namestitev zob v pravilno lego. Ker nima žic in ne potrebuje pritrjevanja na zobe, ne pušča vidnih sledi v ustih. Brezskrbno boste lahko pojedli zrezek ali pa govorili v javnosti, brez sesljanja ali zatikanja med govorom. Preprosto ga snemite, ko ga ne potrebujete. Enostaven je tudi za čiščenje in vzdrževanje. Za lepši in bolj bel nasmeh pa nanj nanesite malo belilnega gela in poskrbite za odstranitev rumenega odtenka, ki je posledica prekomernega pitja in uživanja zobem škodljivih živil.

 

Članki iz iste kategorije: