Chia semena za inovativne recepte

Radi kuhate in radi pripravljate zanimive jedi, še posebej pa nove sestavine, ki jih do sedaj še niste poznali? Čeprav so chia semena znana predvsem kot super hrana oziroma prehranski dodatek, pa so poleg tega tudi zelo uporabna v kulinariki – čeprav ta drobna zrnca nimajo nekega posebnega okusa, pa jedem dodajo zanimivo strukturo, ki je podobna pudingu, poleg tega pa se lahko uporabljajo tako za slane kot za sladke jedi, saj pašejo prav povsod. Iz njih lahko tako pripravite zelo atraktivne in inovativne jedi, ki so prava paša za oči in brbončice!

Chia sladica

Vas zanima, kako narediti zanimivo sladico, za katero marsikdo sploh ne bo mogel ugotoviti, iz česa je narejena? Chia semena skupaj s tekočino, v katero jih namočimo, namreč tvorijo nekakšen žele oziroma strukturo podobno pudingu, le da je manj čvrsta, zato so idealna možnost za pripravo različnih sladic v kozarčku. Semena nimajo nobenega posebnega okusa, zato boste lahko uživali v popolnem okusu tistega, v kar boste semena namočili.

Dodamo jih lahko v sadno kašo, jogurt ali kakšno drugo tekočino, počakamo nekaj časa, da semena nabreknejo in tako dobimo zanimivo sladico, ki bo očarala marsikoga. Seveda pa lahko tekočini dodamo na primer tudi kakav ali stopljeno čokolado in tako dobimo čokoladno chia sladico.

Chia Semena

Kot dodatek kruhu

Chia pa se uporablja še za en namen: nekateri jo primešajo zmesi za kruh, kar lahko storite na različne načine. Lahko semena enostavno vmešate v testo, podobno kot druge vrste semen, recimo sončnična ali bučna, lahko pa jih pred tem predhodno namočite v vodi ali kakšni drugi tekočini. Takšna semena vplivajo tudi na strukturo kruha oziroma želatinasta struktura pripomore k boljši vezljivosti kruha, kar je še posebej pomembno pri kruhu iz moke, ki vsebujejo zelo malo ali skorajda nič glutena.

Pri takšnem kruhu je namreč velikokrat problem, da med peko ali po njej razpade oziroma je zelo drobljiv, saj nima glutena oziroma lepka. Namočena chia semena lahko pomagajo pri tej težavi, podobno kot tudi lanena semena, ki so prav tako pogosto sestavina takšnega kruha. Vsekakor je pri receptih vedno tako, da je najbolje malo eksperimentirati in tako poiskati najboljšo možnost. Za začetek preizkusiti kruhu dodati nekaj chie in tako pripravite malo drugačen kruh!

 

https://www.youtube.com/watch?v=FkMngRcp47M

Članki iz iste kategorije: