Košenje z mulčerjem

Košenje trave je za mnoge samoumevno opravilo. Opravimo ga s kosilnico, ki deluje na bencin ali elektriko. Morda pa še nikoli nismo slišali za mulčer. To je motorizirana kosilnica, ki ima mnoge prednosti pred navadnimi. Poleg tega pa ima boljšo učinkovitost košenja trave, saj vrne veliko hranil nazaj v zemljo. Vse to zagotavlja bolj zdravo in kakovostno rast trave ter drugih rastlin. Da bi bolje spoznali prednosti mulčerja, si poglejmo, kaj vse so njegove lastnosti.

Za oskrbo travnika

Če imamo manjši vrt, nam mulčer (https://www.ab-doo.si/kategorija-izdelka/kosilnice/kosilnice-ransomes-jacobsen/mulcerji/) nudi ogromno prednosti. Največja je ta, da pokosi travo na najbolj optimalen način. To pomeni, da jo seseklja v majhne koščke, ki postanejo hrana za zemljo in organizme, ki skrbijo za njeno zdravje. Neglede na to ali uporabljamo velik ali pa majhen mulčer, bomo vedno z njim najbolje poskrbeli za zdravje našega travnika. Veliko jih ima ujemalno vrečo, kjer se nabira pokošeni material. To nam omogoča, da ga razpršimo po delih zemlje, ki potrebuje največ hranil.

Mulčer za vrtove

Mulčer lahko uporabimo tudi za oskrbo vrta. Z njim lahko poberemo:

  • Mrtve liste
  • Palice
  • Ostanke rastlin
  • Lesne sekance
  • Ostale ostanke na površini vrta

Vse zgoraj našteti ostanki bodo zmleti in spremenjeni v odlična hranila za naše rastline. Moramo pa upoštevati, da imajo mulčerji za vrtove omejeno največjo velikost ostankov, ki jo lahko zmeljejo. Najboljšo izbiro različnih modelov pa bomo našli na spletni strani ab-doo.si

Naprave za vinograde

Morda si mislimo, da mulčerji niso dovolj zmogljivi za oskrbo vinogradov, vendar se motimo. Taki mulčerji so večinoma bolj industrijske velikosti. Največkrat jih lahko zasledimo v obliki priklopnika, ki ga uporabimo na traktorju ali drugemu vozilu primernemu za vožnjo po razgibanem terenu.

 

Najdemo jih lahko v različnih velikostih in izvedbah. Z njimi lahko zmeljemo:

  • Travo
  • Grmičevje
  • Večje rastline in veje

Take mulčerje lahko uporabimo za oskrbo nasadov oljk, grozdja in drugih površin. Pomembno je, da si izberemo primerno velikost glede na našo kvadratur površino, ki jo bomo oskrbovali.

Gozdni mulčerji

Oskrbovanje gozdov je morda najbolj težavno izmed vseh površin. Premikati se moramo po neravnih in grobih površinah, ki so dosti neprijazne za našo kosilnico. Gozdni mulčerji so največji od vseh in so narejeni za najbolj težavno odstranjevanje vegetacije. Večinoma se jih uporablja za preprečevanje požarov in odstranjevanje gozdovja za gradnjo objektov.

Ali imamo vrt ali pa potrebujemo mulčer za industrijsko uporabo, bomo našli najboljšo izbiro na spletni strani ab-doo.si.

Članki iz iste kategorije: