Zakaj se odločiti ravno za igranje kitare?

Številne raziskave potrjujejo hipotezo, da je znanje inštrumenta koristno za marsikoga in za marsikaj. Poznavanje vsaj enega inštrumenta vam dviguje samozavest, kot glasbeniki ste iskani in priljubljeni, spoznavate nove ljudi, nove kraje, vaše življenje je bistveno lepše in bolj kakovostno. Učenje inštrumenta vam prinese številne vrline, kot so vztrajnost, samodisciplina, preciznost in organizacija. Razvijeta se tudi vaš posluh in čustvena inteligenca.

Za učenje igranja inštrumenta se večinoma odločajo mlajše generacije. Vsekakor to ne pomeni, da se učenja igranja na glasbilo ne smete ali ne morete lotiti, če ste nekoliko starejši. Pomembno je le, da imate voljo in motivacijo za učenje in seveda vso primerno opremo ter človeka, ki vam bo pri tem pomagal.

Izbrati klasično ali akustično kitaro?

Med številnimi inštrumenti ima med Slovenci posebno mesto kitara. Zanjo tudi na splošno velja, da je precej priljubljeno in razširjeno glasbilo, ki se deli na več vrst. Poznamo klasično, akustično, električno, elektro-akustično in bas kitaro. Spoznajte razlike med klasično in akustično kitaro na spletnem portalu Telegramcek.si.

Klasična in akustična kitara sta v Sloveniji najbolj uveljavljeni vrsti. Klasična kitara ima strune iz najlona in se igra v sedečem položaju z rahlo privzdignjeno nogo. Ta tip kitare se priporoča predvsem začetnikom, uporablja pa se predvsem za igranje klasične glasbe. Akustična kitara ima večji in ožji vrat, strune ima narejene iz jekla. Posledično ima glasnejši in bolj čist zvok kot ga ima klasična kitara.

Prednosti igranja na kitaro

Verjetno ste se tudi vi že kdaj vprašali, zakaj je kitara tako priljubljeno in razširjeno glasbilo. Odgovor na to vprašanje je v resnici zelo preprost. Kitara je, ne glede na vrsto, že sama po sebi zelo mikavna in človek bi jo vzel v roke, četudi ne zna ravno igrati nanjo.

Za igranje na kitaro ne potrebujete posebnega talenta, da bi se jo lahko naučili igrati. Potrebni sta predvsem dobra izbira mentorja in redna vaja.

S kitaro se lahko naučite samo nekaj pesmi in že s tem lahko med publiko naredite pravo malo veselico. Ravno zaradi tega se za učenje kitare odločajo tudi starejši, ki si želijo naučiti samo nekaj pesmi, da bi z njimi lahko razveseljevali svoje najbližje. Ko ugotovijo, da je učenje osnov igranja na kitaro dokaj enostavno in nadvse zabavno, potem si pogosto želijo pridobiti še več znanja.

Kitara prav tako ne predstavlja tako velikega stroška, kot ga na primer predstavljajo nekatera druga glasbila. Tudi zaradi tega se ljudje raje odločajo za učenje na to vrsto glasbila. Polet tega kitaro lahko prinesemo kamor koli, saj je ravno dovolj velika in ne pretežka, da jo na cilj prinesemo kar v roki ali na hrbtu.

Članki iz iste kategorije: