Split, Hrvaška - obala in gore

Deset nepozabnih znamenitosti Splita

Split je eno izmed hrvaških mest z največ dni sonca na leto. Pohvali se lahko tudi z 2800 urami prijetnega sonca skozi celo leto. Med deset najbolj popularnih znamenitosti uvrščamo Splitsko katedralo, Dioklecijanovo palačo, Jupitrov tempelj, Trg svobode, arheološki muzej, mestni muzej, park oziroma hrib Marjan, Splitsko rivo, ploščad pred splitsko katedralo in trdnjavo Gripe. Zaradi vseh desetih naštetih znamenitosti in prijaznosti mesta do obiskovalcev, je postal Split top destinacija za ljudi iz celega sveta. Cenovna dostopnost, neposredna bližina morja, čudoviti razgledi in znamenitosti, ga naredijo za enega najbolj nepozabnih krajev v Evropi.

Drugo najbolj popularno hrvaško mesto

Split je poleg Dubrovnika eno najbolj popularnih hrvaških mest. Zaradi prijaznosti domačinov, številnih znamenitosti, lepih plaž in odlične kulinarike, je postal odlična destinacija tako za samske posameznike, kot tudi pare z otroki.

Split, Hrvaška
Arhitektura v Splitu

Split obiščejo tako mladi, kot tudi stari. Je priljubljena destinacija za športnike, glasbenike, politike in druge elitne goste. Poleti posebno vzdušje ustvarjajo klape, ki igrajo na ulici in številni koncerti na prostem.

Znamenitosti za arhitekturne navdušence

Vsi ljubitelji impresivnih arhitekturnih dosežkov, se morajo ustaviti pri Dioklecijanovi palači. Domačini jo smatrajo kot dušo in srce starega dela mesta. Turisti radi posedajo in se sproščajo kar na stopnicah v sredini palače. Nekoč je po istih stopnicah hodil cesar, danes pa jih obiskujejo turisti iz vsega sveta.

Na vrhu palače je poseben stolp, do katerega vodijo marmorne stopnice. Na vrhu se vam odpre prelep razgled po mestu. Na drugi strani se nahajajo tudi stopnice, ki vodijo v klet, kjer so razstave in zgodovinski opisi. Obiščite tudi arheološki in mestni muzej, ki vam bosta predstavila bogato zgodovino mesta.

Cerkveni objekti

Cerkveni objekti, kot so splitska katedrala, samostan svete Frane, cerkev svetega Teodorja, cerkev svete Trojice, cerkev svetega Martina in številni spomeniki, vas bodo navdušili. Split ima nekatere spomenike, ki obstajajo že od osmega stoletja in so se navkljub razmeram v deželi in vremenu, uspeli obdržati tudi do danes. Ob ogledu boste dobili občutek povezanosti s krajem in oblutek spoštovanja bogate cerkvene in mestne zgodovine.

Sproščanje in uživanje na trgu

Split slovi tudi po treh trgih in sicer Trgu Republike, Narodnem trgu in Sadnim oziroma Vočnim trgu. Vsi trije trgi so prava paša za oči tako podnevi, kot tudi ponoči. Zjutraj jih obiščite ter v lokalih spijte kavico ter si ogledujte okolico ter domačine. Ponoči si privoščite kozarec vina ali koktajl. Vsak izmed trgov ima svoj čar, vendar je najbolj znan vsekakor Trg Republike, ki je posebej čudovit ponoči. Na sredini trga je vodomet, ki je lepo osvetljen in viden od daleč. Blizu vodnjaka so tudi neorenesansne zgradbe z loki. Trg je odprt samo na eni strani, ki gleda proti luki in Rivi.

Sprehod po promenadi

S Trga Republike se odpravite na sprehod po Riva promenadi oziroma, kot ji domačini pravijo Obala hrvaškega narodnega preporoda. Promenada je odlična lokacija za pitje kave ali čaja, opazovanja domačinov in gledanja na čudovito morje v ozadju. Na splitski promenadi je živahno skozi cel dan, še posebej ponoči. V kolikor se želite zabavati do jutranjih ur, se lahko tam vkrcate na eno izmed ladij za zabavo z odlično glasbo, dobro družbo in obilo pijače.

Članki iz iste kategorije: