Koristni namigi za selitev

Koristni namigi za selitev in kdaj je najprimernejši čas za selitev
Najprimernejši čas za selitev je poletje. Otroci imajo namreč poletne počitnice, na roko pa vam gre tudi lepo vreme. Da pa poletje, kljub selitvi, ne bo preveč stresno obdobje vam v nadaljevanju ponujamo nasvete kako časovno razporediti selitvene aktivnosti.

4 tedne pred selitvijo: Začnite z obveščanjem ljudi in podjetij, ki vam bodo pomagali pri selitvi ter jim posredujte datume načrtovanih aktivnosti. Če za selitev najemate druge, se osredotočite na profesionalna in za tovrstne storitve kvalificirana podjetja in posameznike.
Namig: Pridobite ponudbe večih selitvenih servisov, in izberite tistega ki bo ustrezal vašim potrebam. Selitveni servis cenik, vrste storitev, selitvene možnosti, pakete, opravila, ipd. ponavadi predstavi že na svoji spletni strani. Pridobite odgovore na vsa vprašanja, ki vas zanimajo, tudi glede selitvenega zavarovanja, v primeru nevšečnosti.
Namig: Poskrbite, da so pomembni dokumenti tudi v času selitve vedno pri roki, predvsem tisti, za katere predvidevate, da jih boste potrebovali. Naredite tudi fotokopije drugih manj pomembnih dokumentov.
Namig: Pričnite urejati spremembo naslova in o tem obvestite vse najpomembnejše osebe, inštitucije, ipd..

3 tedne pred selitvijo: Potem ko ste izbrali selitveni servis, začnete s popisom stvari in njih vrednosti. Selekcionirajte kaj boste in česa ne boste vzeli s seboj v novo domovanje.
Namig: Začnite s čiščenjem omar, predalov in shrambe, sortirajte stvari po kategorijah, ter jih začnite pakirati, reciklirati, podarjati ali prodajti. To vam bo olajšalo pakiranje in zmanjšalo število škatel ter skupno težo stvari, v primeru, da je cena prevoza vezana na težo.
Namig: Če se selite v lastni režiji poskrbite, da boste najprej spakirali stvari, ki jih ne potrebujete in jih ne boste potrebovali vsaj še 30 dni po opravljeni selitvi. Ob upoštevanju tega nasveta lahko s pakiranjem začnete zelo zgodaj.
Namig: Če je mogoče si priskrbite fotografije vašega novega domovanja. Tako lahko začnete z »domišljijskim opremljanjem« novega domovanja še predno ste dejansko notri, kar vam bo prihranilo marsikateri glavobol, nekaj denarja in kakšen selitveni dan.

2 tedna pred selitvijo: Če ste se odločili, da ne boste izkoristili storitev kakšnega izmed selitvenih servisov in nameravate pakiranje, prevoz, ipd. delno ali v celoti opraviti sami, je to čas, da začnete pakirti preostale stvari ter naredite načrt selitve (logistične poti, transport,…)
Namig: Če ste za prevoz stvari izbrali profesionalca, potem bodite pozorni na seznam predmetov za katere prevoznik ne prevzema odgovornosti in jih zato ne želi prevažati. Ločite jih od ostalih in poskrbite za drugo vrsto prevoza.
Namig: Krožnike pakirajte v navpičnem položaju. S tem precej zmanjšate možnost loma.
Namig: Če je selitvena razdalja malo večja poskrbite tudi za prevoz in način premika vaših hišnih ljubljenčkov.
Namig: Če imate dojenčka poskrbite za njegovo varstvo v času selitve. Le tako boste lahko popolnoma osredotočeni na selitev.
Namig: Naročite čistilni servis, ki bo počistil vaše staro domovanje. Tudi, če je vaša last in ga prodajate je to več kot dobrodošlo tudi za bodoče kupce. Vedno se je namreč prijetno seliti v čisto stanovanje.

1 teden pred selitvijo: Zberite skupaj vse dragocene predmete, katere želite imeti ob sebi in jih boste selili sami. Počistite pred odhodom, da bo stanovanje tako čisto, kot je bilo ko ste prišli notri.
Namig: Preverite pogoje plačila selitvenega servisa. Nekateri namreč želijo plačilo vnaprej. Seznanite se vnaprej z njihovimi pravili.
Namig: Začnite jesti vso zmrznjeno hrano ali jo razdelite med sorodnike, prijatelje, sosede,…, da vam je na dan selitve ne bo potrebno zavreči.
Namig: Razmislite tudi o količini časa, ki ga boste za določene opravke potrebovali na selitveni dan.
Namig: Toaletne potrebščine, krpe, najnujnejše kuhinjske potrebščine in podobno zapakirajte skupaj ter škatlo označite z oznako »odpreti najprej«. Tako bo veliko lažje najti najnujnejše stvari, ki jih potrebujete za prve dni po selitvi. Ne pozabite na svetilko.
Namig: Če je mogoče še enkrat preverite novo lokacijo in preverite kje so varnostni ventili za plin in vodo ter električna omarica, da ste pripravljeni za morebitne neljube dogodke v prvih dneh. Vzemite s sabo tudi paket novih žarnic.

Selitveni dan in prvi dnevi po selitvi: Še enkrat preglejte svoje staro stanovanje in se prepričajte, da niste ničesar pozabili ali spregledali. Zaprite vsa okna, izklopite vse priključke in stikala ter zaklenite vrata.
Namig: Vzemite fotografije po katerih ste naredili »domišljijski« načrt postavitve stvari in pohištva ter začnite z realizacijo. Ta predhodno narejen načrt vam bo pomagal, da boste odpirali natanko tiste škatle in vzeli natanko tiste stvari, ki jih potrebujete.
Namig: Najprej se lotite urejanja kuhinje in kopalnice, skratka prostorov, ki morajo biti pripravljeni za uporabo kar najhitreje. Seveda ne pozabite tudi na spalnico oz. vsaj pripravo postelje v prvih trenutkih v novem domovanju. Ne pozabite tudi, da vam ni potrebno razpakirati vse v enem dnevu, niti ne v enem tednu.
Namig: Ko ste opravili najnujnejše v novem domovanju se spoznajte s sosedi, da vam dajo kakšen nasvet o kraju vašega novega domovanja. S tem se boste tudi takoj vključili v novo okolje.

V kolikor se boste preselili v tujino, boste morda poiskali strokovno pomoč pri iskanju službe, pri delodajalcih, ki zaposlujejo tujce. Preberite več … Zaposlovanje tujcev s pomočjo kadrovskega svetovanja.

Članki iz iste kategorije: