Kako do idealne bivalne klime?

Bivalna klima vpliva na naše počutje. V svojem domu preživimo veliko časa. Za dobro počutje je potrebna prava sobna temperatura, ustrezna svetloba in primerna relativna vlaga.

Idealna sobna temperatura se giblje okoli 22 stopinj Celzija. Relativna vlaga, ki je primerna za bivanje naj bi znašala od 40 do 60 odstotkov. Presuh zrak v prostoru slabo vpliva na telo, saj povzroči suhost sluznice, draženje oči in suho kožo. Premalo/preveč svetlobe v prostor negativno vpliva na počutje.

Mnogi se sprašujejo kako do ustrezne sobe temperature in  prave relativne vlage brez pretiranega prezračevanja (in višjih stroškov ogrevanja/hlajenja).

Z montažo pravih oken poskrbimo za ustrezno sobno temperaturo brez pretiranih stroškov ogrevanja/hlajenja. Sodobna okna so praviloma sestavljena iz materialov, ki znižujejo prevodnost toplote.

Vlažilci zraka so najboljši ukrep s katerim se lahko lotimo zviševanja vlage v zraku. Pri nakupu slednjih moramo biti pazljivi kako tiha je naprava, ali se po tem, ko se zrak ustrezno napoji z vlago samodejno izklopi, ali ponuja možnost garancije in kako dragi so rezervni deli.

S senčili in zasteklitvo oken poskrbimo za ustrezno raven svetlobe v prostorih. Na voljo so zunanja in notranja senčila. Zunanja senčila imajo poleg svetlobnega uravnavanja tudi protivlomni učinek. Najbolj privlačno senčilo so v Sloveniji rulete.

 

Članki iz iste kategorije: