Vrhunske slovenske kuhinje po konkurenčni ceni

Slovenska lesna industrija, še posebej pohištvena, je nekoč veljala za izjemno napredno, uspešno in dobro strokovno podkovano, slovensko pohištvo pa je bilo cenjeno po celi bivši skupni državi in tudi na velikih izvoznih trgih.

Žal pa večina naših pohištvenikov ni preživelo krize, ki je prišla po razpadu velikega trga, oziroma jih je zaradi napačnih odločitev pokopala finančna kriza leta 2008. Tako smo izgubili uveljavljene blagovne znamke, kot je Svea, Glin, Novoles itd. Znanje, ki so ga ta podjetja imela, je v veliki meri izgubljeno, del pa se je ohranil v manjših privatnih mizarskih podjetjih, ki pa žal nimajo zadosnih kapacitet in kapitala, da bi bile konkurenčne na kaj več kot lokalnem nivoju.

Od velikih industrijskih proizvajalcev sta preživela in še naprej delujeta pravzaprav le dva – Alples ter Marles, ki danes pod imenom Arosa Mobilia in pod okriljem Gorenja izdeluje kuhinje in kopalnice blagovne znamke Gorenje. Še posebej Alples je svojo strategijo usmeril v izdelovanje pohištva pod lastno blagovno znamko, poudarek pa dajejo na produktih z višjo dodano vrednostjo, kot so kuhinje, vgradne omare ter ostalo pohištvo, ki pa je sestavljivo po elementih in kot tako popolnoma prilagodljivo posameznemu prostoru.

Še posebej veliko rast podjetje Alples dosega na področju kuhinj. Z znanjem, ki ga prinaša tradicija, sodobnim strojnim parkom, ki so rezultat visokih investicij v preteklosti, in prilagodljivostjo, ki je del Alplesove kulture, so njihove kuhinje izdelane po meri kupca, a zaradi industrijskega obsega proizvodnje dosegajo cene nekaterih boljših blok kuhinj. Prav zaradi tega in zaradi razpršene prodajne mreže, so kuhinje Alples vedno bolj priljubljene med slovenskimi kupci, v podjetju pa se trudijo tudi za preboj na druge trge – uspešni so na hrvaškem in črnogorskem trgu.

Članki iz iste kategorije: