izdelava estrihov

Strojni tlaki: trdna in vrhunsko izolirana podlaga

Ali veste, kako poteka postopek priprave tal, preden začnete s polaganjem talnih oblog? Ne glede na to, ali nameravate položiti keramiko, laminat ali parket, je treba tla pred samim polaganjem dobro pripraviti. Ko so tla ustrezno pripravljena, pridejo na vrsto strojni tlaki, ki so vam morda bolj znani po izrazu estrihi.

Pred vgrajevanjem morate betonsko ploščo dobro posušiti, sicer se pod njimi lahko začne nabirati vlaga, kar lahko povzroči postopno razkrajanje izolacijskega materiala. Glede na pomembno zaščitno funkcijo, ki jo ima izolacija, vlaga tako lahko naredi veliko škode, saj strojni tlaki lahko sčasoma začnejo pokati. Da bi se izognili takšnim nevšečnostim, se raje obrnite na strokovno usposobljeno osebo, ki vam bo znala pri tem svetovati. Za strokovni nasvet so vam na voljo izkušeni mojstri podjetja Hotenjka, kjer se že več kot trideset let ukvarjajo z montažo in prodajo strojnih tlakov in talnih oblog.

Zakaj se jim reče strojni tlaki in kako se pripravijo

Za vgrajevanje strojnih tlakov se uporabljajo posebni stroji, ki med samim postopkom mešajo material. Vgrajena črpalka pa nato ta material po ceveh potiska na želeno mesto. Najpogosteje se strojni tlaki pripravljajo iz mešanice peska, vode in cementa. Pri tem se večinoma uporablja pesek granulacije do 4 mm. V preteklosti so jih vgrajevali na kovinske armaturne plošče, sedaj pa je na voljo mikroarmatura, ki jo vmešajo neposredno v samo mešanico.

estrihi

Tako vgrajevanje poteka hitreje, pa tudi ceneje. Ker se uporabljajo novi materiali, so sodobni strojni tlaki veliko trdnejši oziroma armirani. Delci mikroarmature se namreč lahko mnogo bolje enakomerno porazdelijo po celotni površini tal.

Pomembna je tudi zbira ustreznega izolacijskega materiala

Kot je že v uvodu omenjeno, pred začetkom postopka je zelo pomembno, da je betonska plošča popolnoma suha, da se prepreči vdor vlage. Treba je poudariti, da se strojni tlaki ne vgrajujejo neposredno na betonsko ploščo, saj je potrebno še prej vgraditi ustrezen izolacijski material. Priporočljivo je, da pri izbiri materiala upoštevate, da mora nuditi dobro zvočno in toplotno izolacijo. Lahko uporabite stiropor, saj je idealen toplotni izolator, druga možnost pa je tervol, ki odlično poskrbi za zvočno izolacijo.

Med stene in tlake je treba namestiti še delitacijski trak, ki naj bo 5 mm debel, saj se strojni tlaki v nobeni točki ne smejo dotikati stene. Na ta način preprečite prenos zvoka v druge prostore. Potem sledi še polaganje ustrezne folije, ki bo dokončno preprečila dostop vlage v izolacijo. Šele potem se lahko začnejo vgrajevati estrihi. Če ste kljub vsemu še vedno v dvomih, priporočamo posvet s strokovnjaki podjetja Hotenjka, ki vam bodo z veseljem pomagali.

Članki iz iste kategorije: