Fasada je kot obraz. Vam je ta všeč?

Kako pogosto se vam zgodi, da ko se peljete mimo kakšnega kraja, vasi ali mesta, da z občudovanjem stremite v kakšen objekt? Gledate in občudujete ter enostavno ne morete umakniti oči. No, ni skrivnost, da naš pogled pritegnejo zunanji izgledi objektov.FasadaTo je tisto kar najprej opazimo, čeprav se morda tega kdaj pa kdaj niti ne zavedamo. Zunanji izgled, naj si bodi lep ali grd, je tisti, na osnovi katerega sodimo izgled, kakovost in udobje posameznega objekta. Zunanjost objekta pa ni nič drugega kakor fasada.
Fasada je praktično okno s katerim objekt gleda na svet. Z njo se objekt predstavi. Velikokrat, ko nekomu opisujemo določen objekt, izpostavimo njegov izgled oziroma fasado. Na ta način se ljudje lažje orientirajo v prostoru oziroma znajdejo na lokaciji. Zato je ključno, da našemu objektu namenimo, kar se da elegantno in všečno fasado. No, če pa smo ravnokar zgradili hišo ali pa se odločamo za popravilo oziroma sanacijo pročelja, potem pa se bomo verjetno odločili za kakovostno fasado. Ko rečemo kakovostno, imamo v mislih predvsem to, da nam bo nam kot stanovalcem tega objekta, nudila kar se da udobne pogoje bivanja. Fasada torej ni le izgled, čeprav je ravno to tisto kar najprej opazimo.
Fasade objektom dajemo predvsem zaradi izolacije. Če pa že mora biti v ospredju, pa naj bo lepega izgleda. Izolacija je tisto, kar daje objektu visoko vrednost. Kajti ona diktira pogoje bivanja. Če je v hiši pozimi mrzlo, poleti pa vroče ali pa, ko je deževen dan in posledično vlažno ozračje, smo verjetno kar vsi mnenja, da v takšnem objektu kakovost bivanja ni ravno na zavidljivem nivoju. Poleg tega pa je morda še preveč hrupno in podobno. Zato moramo, če želimo našemu domu in seveda sebi, nuditi kar se da ugodne pogoje bivanja, kar dobro razmisliti kakšna bo fasada, kakšen je njen namen, v kakšnem okolju živimo in ali bomo morda kdaj hišo ali objekt skušali prodati. Ko si odgovorimo na vsa ta vprašanja, potem se lotimo z iskanjem ponudnika. Skušamo poiskati takšnega, ki nam bo, glede na okolje v katerem bivamo, ustrezno svetoval in ocenil kakšna fasada je najprimernejša za naš dom. Ko takšnega ponudnika najdemo, samo še prosimo za predračun in delo se lahko prične.

https://www.youtube.com/watch?v=2Rxub54CCvY

Članki iz iste kategorije: